Новини от Бълария

Германия подписва 15-годишен договор за доставка на петрол от Катар

Катар ще снабдява Германия с втечнен природен газ в продължение на 15 години, считано от 2026 г. Причината за това споразумение е, че доставките на газ от Русия са преустановени поради войната в Украйна, съобщава foxbusiness.com.

Договорът е между „Qatar Energy“, държавната петролна компания на страната, и германската „ConocoPhillips“, която за първи път ще даде на Европа достъп до петрол от проекта за разширяване на северното находище на Катар. Официални лица от двете страни не са съобщили официално каква ще бъде цената на газа. Известно е, че Катар ще изпраща до 2 милиона тона газ на Германия годишно през терминала Brunsbuettel, който в момента е в процес на изграждане, съобщава „Associated Press“.

„ConocoPhillips“ притежава малък дял от собствеността в проекта „North Field“, който Катар споделя с Иран в Персийския залив. По-рано този месец Катар подписа подобно 27-годишно споразумение за продажба и покупка с китайската „Sinopec“.

[Договорът] отбелязват първото по рода си дългосрочно споразумение за доставка на втечнен природен газ за Германия с период на доставка, който продължава най-малко 15 години, като по този начин допринася за дългосрочната енергийна сигурност на Германия“, каза изпълнителният директор на „Qatar Energy“ Саад Ал Кааб в съвместно пресконференция с германския си колега.

След като през февруари тази година Русия нападна Украйна, Москва прекъсна ключови газопроводи за европейските страни, които санкционираха Русия и подкрепиха Украйна чрез военна помощ. Това хвърли Германия в инфлационна и енергийна криза, защото повече от половината газ в страната дотогава идваше от Русия. Доставката на газ за Германия официално беше спряна през август, което принуди европейската държава да намери нови доставчици през зимата.

Към момента по-голямата част от доставките на газ за Германия идват от по-приятелски настроени държави като Белгия, Норвегия и Холандия. Германия също изгражда пет терминала за втечнен природен газ, за ​​да предотврати краткосрочна енергийна криза.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече