Новини от Бълария

Германия създаде компания за национализация на „Газпром Германия“

Германското правителство създаде холдингова компания, която да извърши евентуалната национализация на бившия германски филиал на „Газпром“ – „Газпром Германия“, съобщава ТАСС.

Отбелязва се, че този холдинг е създаден тайно и предстои да извърши национализация в краткосрочен план.Така бившето дъщерно дружество на руската компания сега е под опеката на Федералната мрежова агенция на Германия (BNetzA).

В същото време германското министерство на икономиката и защитата на климата е потвърдило, че е наясно с основаването на такава компания.

По-рано през август стана известно, че доставката на втечнен природен газ (LNG) за бившата структура на „Газпром“ в Германия – „Gazprom Marketing & Trading Singapore“ (GM&T Singapore) по дългосрочен договор е прекратена. Причината за това беше провалът на споразумението на „Novatek“ с индийската GAIL. Предполагаше се, че чрез германската компания газът ще отива в Индия за изпълнение на сключения през 2015 г. договор за доставка на 2,5 милиона тона LNG годишно.

През юли към национализация в енергетиката пристъпи и Франция. Френското правителство реши да национализира изцяло енергийната компания „Électricité de France“ (EDF), 16% от която бяха собственост на различни инвеститори. Целта беше компанията да се справи по-добре с тежката ситуация, до която войната в Украйна доведе европейския енергиен сектор.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече