Новини от Бълария

Гръцкият парламент одобри споразумение за увеличаване на американските войски в региона

Гръцкият парламент одобри изменения в Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA – Mutual Defense Cooperation Agreement) между Гърция и Съединените щати, което позволява увеличаване на американското военно присъствие в региона.

Освен това с този документ гръцкият парламент се съгласи да прехвърли военни бази на гръцка територия за ползване от американската армия. 181 депутати гласуваха „за“, а 119 бяха против в 300-местния парламент на страната.

Споразумението предвижда прехвърлянето на четири военни бази на Съединените щати в допълнение към предоставените по-рано четири бази, включително военния лагер Янули близо до пристанището на Дедеагач в северната част на страната, военноморската база в Крит, стрелбището Литохоро в района на Пиерия и лагера Георгула близо до авиобазата в Лариса.

През октомври 2019 г. Гърция и САЩ измениха споразумението за взаимно сътрудничество в отбраната, което беше сключено през 1990 г. През 2020 г. гръцкият парламент ратифицира споразумение със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Документът се отнася до разширяването на американската военноморска база в залива Суда на остров Крит, използването на въздушна база близо до град Лариса, армейска авиационна база в Стефановикио (област Магнисия) и пристанището на Александруполис в Североизточна Гърция . Предвидена е и възможността за използване на всяко друго военно съоръжение на територията на Гърция с нейно съгласие.

На 11 декември 2021 г. говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия е обезпокоена от прехвърлянето на военно оборудване на НАТО през гръцкото пристанище Александруполис, както и от концентрацията на военни сили на алианса и САЩ в Гърция. В края на ноември беше съобщено, че в пристанището на Александруполис тече мащабна операция за прехвърляне на американско военно оборудване, включително 120 хеликоптера, хиляда танка, бронирани машини и оръдия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече