Новини от Бълария

Хаос в Шри Ланка, президентът избяга в Сингапур и подаде оставка с писмо

Шри Ланка потъна в хаос, а президентът на страната избяга в Сингапур, съобщи CNN.

Изпадналият в немилост президент Готабая Раджапакса е избягал на Малдивите на 13 юли – деня, в който трябваше да подаде оставка, след като обеща да се оттегли заради масовите протести срещу управлението му. Според високопоставен източник по сигурността в Коломбо, цитиран от CNN, президентът е останал там по-малко от едно денонощие и е отлетял за Сингапур.

От Сингапур потвърдиха, че Раджапакса е кацнал и му е било разрешено да влезе в страната на „частно посещение“. След това е подал оставка с писмо, изпратено по имейл до председателя на парламента Махинда Япа Абейварденена.

Външното министерство на страната публикува и официално изявление, което гласи: „Потвърдено е, че на г-н Раджапакса е разрешено влизане в Сингапур на частно посещение. Той не е поискал убежище и не му е предоставено такова. Сингапур обикновено не удовлетворява молби за убежище„.

Днес, 15 юли, парламентът на Шри Ланка прие оставката на президента Готабая Раджапакса.

Бягството на президента е кулминация на политическата криза в Шри Ланка. Тя е свързана и с икономическата криза в страната, където дни наред редовно се провеждат протести, понякога съпроводени от насилие. До невиждания хаос в 22-милионната островна държава се стигна след силното обезценяване на националната валута и острия дефицит на храна, горива и лекарства. Населението смята, че именно президентът Раджапакса за отговорен за това състояние на страната. През миналия уикенд протестиращите щурмуваха официалната резиденция на президента, а в сряда нахлуха в парламента и в кабинета на министър-председателя.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече