Новини от Бълария

Ирак осъди турската военна операция

Военната операция на Турция в Северен Ирак нарушава суверенитета на страната, каза говорителят на иракското външно министерство Ахмед ал-Саххаф. Багдад осъди действията на Анкара.

На 18 април Турция обяви военна операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. „Правителството на Република Ирак категорично отхвърля и остро осъжда военните операции, извършени от турските сили чрез бомбардировки в районите на Матина, Ал-Заб, Авашин и Басян в Северен Ирак с помощта на хеликоптери и дронове ATAK“ – се казва в изявление на Иранското външно министерство, разпространено и чрез Twitter.

Ирак смята операцията на Турция за „нарушаване на суверенитета и неприкосновеността на страната„. Министерството на външните работи настоява територията на страната да не се превръща в арена на конфликти и „разчистване на сметки от външни сили„.

В рамките на операцията турските военни обстрелваха убежища, складове с боеприпаси и вражески щабове. В допълнение към артилерията и военновъздушните сили Анкара планира да разположи и специални части.

ПКК е забранена в Турция. Почти 40 години тя се бори за създаването на автономия в страната.

Днес според различни източници кюрдите наброяват между 29 и 40 млн. души. В Турция живеят 14-20 млн., в Иран – около 5,4-7,5 млн., в Ирак – около 4,5-7 млн. и в Сирия – около 1-2 млн. Близо 2 млн. кюрди са разпръснати по Европа и Америка, където са създали организирани общности. В страните от бившия СССР живеят 200-400 хил. кюрди – главно в Азербайджан и Казахстан.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече