Новини от Бълария

Измамници се представят за Илон Мъск и завличат с пари и нашенци

Крипто измамници се рекламират необезпокоявани във Facebook. Те се представят за световноизвестни технологични магнати или бизнесмени като Марк Зукърбърг от „Metaverse“, Илон Мъск от „Tesla“ и Джеф Безос от „Amazone“, за да накарат хората да вложат парите си в крипто измами.

Значителен бум в този вид измами се е наблюдавал преди няколко месеца, след като Зукърбърг обяви, че ще преименува компанията си на „Metaverse“. Тогава Facebook е бил залят от неочаквани реклами, предлагащи инвестиции във фалшиви страници на „Metaverse“, съобщава „Mashable“. Чрез тях се е продавал предстоящият токен на Metaverse „Meta“, а слоганът е бил: „вълнуващото цифрово бъдеще вече е тук“. Една от рекламите е била свързана с външен уебсайт, който използвал снимки на Зукърбърг и логото на „Metavers“ и е предлагал предварителна продажба на минимална стойност $200. Позволявало се плащане в Bitcoin и Ethereum.

По подобен начин други измамни реклами предлагат инвестиции в „Tesla“ и „SpaceX“. Тези реклами също така използват снимки на основателя и главния изпълнителен директор Илон Мъск и насърчават инвестициите в токен на „Tesla“, който дори не съществува.

През последните дни във Facebook активно се разпространява друг фалшив акаунт, който извършва измами, свързани с криптовалута. Той е представен като профил на собственика на „Tesla“ Илон Мъск и дори има синя отметка, гарантираща, че е проверен и истински. Този профил има над 71 хиляди последователи и следва 57 акаунта. Името на милиардера се използва като име на страницата, но с малка промяна в правописа – изписано е като „ellonnmusk“. Потребителското име в акаунта обаче е правилно: „Elon Musk“. 

От името на този акаунт на потребителите се предлага да инвестират определена сума, за да получат многократно повече. Схемата е свързана с криптовалута, като всеки, който не разполага с такава, може да си купи, а минималната сума е около 200 евро. „Хората съобщават, че са изпратили повече от 2 милиона долара в криптовалута на имитаторите на Илон Мъск само през последните шест месеца“ – твърди „Ройтерс“.

От информационната агенция обобщават, че само на Новия континент близо 7000 души са загубили над 80 милиона долара от октомври досега, като средната загуба е 1900 долара. Най-често жертва на подобни измами стават хора между 20 и 40 години, които губят най-много пари от подобен вид измами с инвестиции и криптовалути, отколкото чрез друг вид измама. На подобни измами е по-малко вероятно да се поддадат по-възрастните хора, над 50 години, но когато това се случва, загубите са по-големи (средно $3,250).

Изнесените данни се потвърждават и от доклад на Федералната търговска комисия в САЩ, според който социалните платформи напоследък са любимо място за лов на жертви на крипто измами. Само в САЩ крипто измамите в социалните мрежи са нараснали с 12% през 2021 г. в сравнение с предходната година, а размерът на загубите се е увеличил с 1000%. Последният доклад на FTC за защита на потребителите разкрива, че крипто измами са се увеличили главно във Facebook и Instagram.

Не е странно, че на подобни измами се поддават и доста българи. До българските потребители в социалните мрежи също достигат подобни фалшиви реклами. Те насочват към регистрация в сайт, където мераклията за бързо забогатяване споделя лични данни, включително телефонен номер, на който започва да получава настоятелни обаждания. Разговорите са на английски език и общо взето целта им е да накарат регистриралия се да изпрати бързо минимална сума за участие в схемата, за да не му заемат мястото. Не е известно колко нашенци вече са се „включили“ в далаверата, тъй като подобни официални данни все още не са оповестени. Не е ясно и защо световни социални мрежи допускат подобни измами да бъдат рекламирани чрез тях.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече