Новини от Бълария

Кич или изкуство? И какво общо имат транссексуалните с Владимир Димитров-Майстора?

10 000 лв. е отпуснал Националният фонд „Култура“ за осъществяването на проекта „Другите българки“. Той е създаден по повод 140 години от раждането на известния български художник Владимир Димитров-Майстора.

Проектът всъщност е изложба на снимки, които напомнят за известни картини на художника. Само че в главните роли влизат транссексуални мъже, смятащи себе си за жени. .

Авторът на снимките Михаил Вучков сподели в „Тази сутрин“ по bTV, че идеята му била да представи някоя дискриминирана общност. В процеса на работата си е осъзнал, че транссексуалното общество е най-дискриминираното малцинство у нас и именно то е достойно да се сравни с изкуството на Майстора.

Нещо повече, според него в известните си портрети на българки художникът „е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българката днес„. Затова и т. нар. „фотографски възстановки“ имат за цел да направят паралел именно с картините на Майстора. Пред репортер на bTV в Вучков заяви, че представителите на транссексуалното общество се чувстват в България така, както една жена в едно силно патриархално общество

Именно такива потиснати, онеправдани жени от Кюстендилския край според фотографа е рисувал Владимир Димитров-Майстора.

Стана ясно още, че изложбата „е вдъхновена от личните истории на група транссексуални момичета в България„. Според организаторите на изложбата „картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и обогатява обществото ни„. Трябва да се отбележи, че Самият Вучков желае и неговите снимки му да бъдат разглеждани като картини, а не толкова като фотографии.

Освен от Национален фонд „Култура“ изложбата „Другите българки“ е финансирана и от фондация „Сингъл степ“ и от филантропа Георги Балинов.

Откривате ли красотата в творенията на Вучков?

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече