Новини от Бълария

Кирил Петков в нов изтекъл запис: Президентът не е приятел, а една змия!

Радев се оказа близък до бившия главен прокурор и после шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Вълнуващи откровения на експремиера Кирил Петков повдигат завесата за острия му конфликт с президента Румен Радев, довел отношенията им от заявлението на държавния глава в края на октомври 2021 г.: „Ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“, до квалификацията „шарлатания“ по негов адрес и на партньора му във властта и „Продължаваме промяната“ Асен Василев само година по-късно – през декември 2022 г.

 

Причината за яростното смразяване помежду им става ясна от запис, направен по време на среща на Кирил Петков с актива на ПП в края на миналата година, който бе публикуван в популярния сайт Lupa.bg. Медията твърди, че го е получила на електронната поща в края на

миналата седмица. Депутати от партията потвърдиха неофициално пред наш репортер автентичността на записа и уточниха, че той е направен през декември на коледно събиране на депутатите и членовете на партията.

 

Пред съпартийците си Кирил Петков разказва за два случая, в които Румен Радев се е опитвал да се намеси пряко в неговите решения в качеството му на премиер почти веднага след като оглавява правителството на „Промяната“ на 13 декември 2921 г. Според разказа на Петков пред активистите на ПП, действието се развива през месеците януари – февруари 2022 г.

Първият случай, в който Румен Радев се опитва да повлияе на Петков в телефонен разговор, е след като научава за намерението му да лиши от достъп до квалифицирана информация тогавашния шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, върху когото беше оказван натиск да подаде оставка от поста. А в публичното пространство се твърдеше, че управляващите подготвят за него тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Петков обяснява по дни и часове как са се развили събитията около оставката на Цацаров и как Радев се е обадил по телефона на Кирил Петков да не го лишава от достъп до класифицирана информация, защото, така или иначе, вече е подал оставка.

„Аз казах: не, ще му взема допуска. На следващия ден си дава оставката“.

На следващия ден, когато трябва да му взема допуска, той идва на работа в 11.00. В 11.00 ми звъни президентът и ми казва: „Той си даде оставката, не му махай допуска“.

“Аз му казвам: „Ама нали искаме да ги чистим тия хора?! Вземам допуска, защото е направил: супер нередно нещо – имаме есемеси, имаме ги всички тия неща“. Той ми вика: „Ако го направиш, си като Борисов“. Аз викам: „Не, ще го направя“. Той вика „Абсолютно не одобрявам“. Аз викам: „Няма значение“. Затворихме си телофоните“, разказва Кирил

Петков.

„Второ обаче – като тръгваме да арестуваме тоя на „Булгаргаз“.

Кой ми звъни – президентът“, продължава с разкритията си пред партийния актив Кирил Петков за отстраняването на целия борд на директорите на „Булгаргаз“ начело с Николай Павлов в края на януари 2022 г. и последвалите гръмки скандали около разпитите и изявленията на последния.

„Ама той бил свестен“, казал тогава му президентът.  „1,5 млн. губим на ден заради неговата свестност“, отвърнал му Кирил Петков.

„Не, не, не, ти не разбираш, той е много свестен човек, той се е страхувал“, продължил да настоява президентът Радев.

Както е известно, Кирил Петков не се съобразява и с това ходатайство на президента. А впоследствие Николай Павлов се появи като кандидат за министър на енергетиката в проекто-кабинета на издигнатия за премиер от ГЕРБ-СДС Николай Габровски, когато по време на дебатите в парламента депутатът Делян Добрев се обърна към Петков с думите: „Ако Николай Павлов стане, вие ще лежите“.

Бурни ръкопляскания прозвучават в края на двете откровения на Кирил Петков за опитите за намеса в решенията му, заглушавайки вероятно някаква негова квалификация по адрес на Радев.

А той обобщава: „Това просто да си знаем с кого си имаме работа занапред, да нямаме илюзии. И за двете уволнения той се пали преди това“.

След което допълва обвиненията към Радев: „След това за оръжията ни го отигра адски тъпанарски, за Македония ни го отигра супер тъпанарски“. И прави заключението: Така че там аз не го разбирам какъв е истинският му мотив. Но съм сигурен в едно – има връзка с Цацаров -100%, има връзка с руския газ – 100%. 100% –  лично ми се обади“. И накрая поставя поантата: Така че, за съжаление, президентът не е приятел, а една змия. Това е факт. Лошото е, че хората го харесват много“.

Така мистерията около рязкото смразяване между: Румен Радев и бившите му любимци Кирил Петков и Асен Василев, които първо назначи във второто си служебно правителство на Стефан Янев, а след това дори и бъдещия им политически проект „Продължаваме промяната“, с който те поеха управлението на държавата в края на 2022 г., вече окончателно е разбулена. И всякакви колебания, дали този разлом е поправим, отпадат.

Източник: Уикенд

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече