Новини от Бълария

Китай призова гражданите си да не поръчват стоки от чужбина заради омикрон

Китай поиска от гражданите да спрат да поръчват стоки от чужбина, за да намалят риска от разпространение на омикронния щам, пише „South China Morning Post“, позовавайки се на Пекинския център за контрол и превенция на заболяванията.

Правителството признава, че нова мутация на коронавируса е стигнала до Пекин с писмо от Канада. Здравните власти призоваха получателите на чуждестранни колети да спазват редица инструкции: да отварят опаковките извън дома, като носят маски и ръкавици, както и да третират предмети от страни с висок риск от инфекция с антисептик.

Китайските власти се страхуват от навлизане на вируса чрез пратки, тъй като първият случай на заразяване с щама омикрон е свързан с чуждо писмо. На 11 януари болен пекинец е получил писмо от Канада, в което по-късно е открит вирусът. Писмото е пътувало от Торонто до китайската столица в продължение на четири дни, а също така е било и в САЩ и в Хонконг. Всички пощенски служители, които са били в контакт с пратката, са поставени под карантина. Наложило се изолиране на цялото семейство на болния, на куриера и на над 60 души.

Китайското правителство многократно съобщава за откриване на коронавирус върху стоки от чужбина. Експертите обаче са скептични към тези твърдения, като се позовават на факта, че вирусът не е способен да оцелее дълго върху повърхности, които не са хранителна среда за него.

Поради ограниченията за приемане на стоки от китайските власти обаче продажбите на руска риба за Китай например през 2021 г. са се сринали с 67 процента, съобщава каза Юрий Трутнев, пратеник на президента за Далечния изток, цитиран от lenta.ru. Ограниченията бяха въведени през 2020 г., когато азиатската държава откри няколко пъти коронавируса върху замразени храни.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече