Новини от Бълария

Съединените щати започнаха да разследват изтичането на секретни документи за Украйна и Китай


„Washington Post“: Министерството на правосъдието на САЩ разследва секретни документи за Украйна и Китай, изтекли онлайн

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на изтичането на секретни документи за Украйна и Китай, за които се твърди, че са се появили в социалните мрежи „Департаментът заяви, че е във връзка с Пентагона и е започнал разследване“, се казва в публикация по темата на вестник „Washington Post“ (WP).

Журналистите на вестника са проучили десетки документи, които може да са фотокопия на секретни материали от края на февруари – началото на март и се отнасят до брифинги на разузнаването за ситуацията в света и оценки на отбранителните способности на Украйна. Има и аналитични доклади на САЩ за Китай и за други страни.

Според военен източник на изданието много от материалите са били подготвени през зимата за началника на Обединения щаб на САЩ Марк Мили и за други високопоставени служители на Пентагона, докато много американски военни с висок авторитет са имали достъп до тях.

За първи път секретни документи за конфликта в Украйна изтекоха от Пентагона на 7 април. Изтеклите файлове от началото на март също съдържат информация за плановете на САЩ и НАТО за укрепване на украинската армия.

На 8 април стана известно за появата и на други американски секретни данни в мрежата. Те засягат Украйна, проблемите на американската национална сигурност в Близкия изток и Китай. Твърди се, че това е втора порция изтекли данни.

Междувременно изданието „The War Zone“ писа, че поради изтичането на голямо количество секретна информация от Пентагона руското разузнаване е добре информирано състоянието на въоръжените сили на Украйна и за намеренията на Генералния щаб.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече