Новини от Бълария

Китай разкри шпионска мрежа, маскирана като НПО

Китайското контраразузнаване разкри шпионска мрежа, представяа се за организация с нестопанска цел (НПО), която следи за замърсяването на водите. За това пише държавната агенция „China Global Times“ (GT).

Според разузнавателните агенции неправителствената организация е получавала финансиране от чуждестранни компании. Известно е, че тя е била свързана с Австралийската правителствена организация за научни и приложни изследвания (CSIRO). Агенцията цитира извадка от статия на CSIRO, която ползва информация от доклад на неправителствената организация. Според изнесените данни гъстотата на отпадъците край бреговете на Шанхай е 10 пъти по-голяма от тази край бреговете на Австралия и Съединените щати. GT определя тази информация като невярна.

Китайската държавна агенция съобщава, че под прикритието на екологичен активизъм неправителствената организация е създала мрежа от наблюдателни пунктове по крайбрежната ивица на Южнокитайско, Източнокитайско, Жълто море и Бохайския залив. Твърди се, че 22 от тези точки са били разположени в близост до съоръжения, принадлежащи на китайските военноморски сили (ВМС на КНР). От китайските служби за сигурност съобщават още, че по тяхна информация неправителствената организация събира данни и за други „чувствителни“ обекти в страната.

Името на конкретната НПО, както и източниците на финансирането й не се посочват. Съобщава се обаче, че разледването срещу организацията е започнало след донос на анонимен гражданин на КНР, който през 2019 г. е присъствал на екологична конференция. Там той е разбрал, че организацията изпраща на чуждестранни компании снимки, направени на бреговата линия в Китай, и е решил да докладва това на специалните служби.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече