Новини от Бълария

Слухове за държавен преврат в Китай

Интернет гъмжи от съобщения, че „нещо става“ в Китай. Поради липса на официална информация в медиите се разпространяват редица повече или по-малко вероятни предположения за това какво всъщност се случва в източната държава. Те варират от хипотези за политически или военен преврат срещу президента Си Дзинпин до потенциална военна активност в Западен Китай.

Според публикация на изданието „Ейч У“ например президентът Си Цзипин е бил поставен под домашен арест от подразделения на Китайската народноосвободителна армия (КНОА).

Предположенията са подклаждани от съобщения за отменени пътнически полети в някои части на Китай, от факта, че Си Дзипин от известно време не е бил виждан на публично място, както и от кадри, показващи как множество военни превозни средства се движат към столицата Пекин. „Това видео на военни превозни средства, движещи се към Пекин, идва веднага след спирането на 59 процента от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде вътре в Китайската комунистичиска партия. Китай е нестабилен“ – заявява журналистът Гордън Чанг, цитиран от outlookindia.com. Смята се обаче, че е възможно да става въпрос за транспортиране на техниката, която ще участва в предстоящия парад в центъра на Пекин. Той се организира по повод годишнината от обявяването на Китайската народна република (1 октомври 1949 г.).

Индийският специалист по отбрана Саурав Джа сподели в Twitter, че по-рано в събота не е имало полети над Тибетския автономен регион. „Много полети до Лхаса Гонгар също са отменени. Трябва да видим дали има подем на военния въздушен трафик над тибетското плато, или не“, каза Джа, намеквайки за възможна военна дейност в Западен Китай.

Какво казват експертите?

Повечето експерти по Китай подчертават, че няма признаци за преврат. Експертът Адил Брар отбелязва, че Си вероятно е под карантина след завръщането си от срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), което би обяснило отсъствието му от обществени дела в момента. Журналистът Зака ​​Джейкъб подчертава, че Си има мощна институционална власт в Китай, което прави преврат малко вероятен. „Много слухове тази сутрин за военен преврат в Китай. Нищо достоверно досега. Военни преврати са малко вероятни в Китай, защото Народната освободителна армия е подчинена на Централната военна комисия. Си, като генерален секретар на Комунистическата партия, оглавява CMC. Армията е на партията, а не на правителството“ – обясни той в Туитър.

Въпреки че китайската политика е най-черната от черните кутии, не се натъкнах на никакви доказателства, които да подкрепят каквито и да е слухове в социалните медии“ – заяви и журналистът Анант Кришнан в Twitter.

Изданието от Хонконг „South China Morning Post“ не съобщава нищо за преврат или политически катаклизми в Китай. Той е публикувал десетки туитове през последните 24 часа по различни въпроси, засягащи Китай и света, но липсва дори и лек намек за предполагаеми политически драми в Пекин.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече