Новини от Бълария

Компанията „Фейсбук“ се преименува на „Мета“

Основателят и главен изпълнителен директор на „Facebook“ Марк Зукърбърг заяви, че компанията променя името си на „Meta“. В четвъртък, 28 октомври, Зукърбърг показа и новото лого на компанията.

Харесвам класическата култура, а думата мета идва от гръцката дума, която означава „след“. За мен това символизира факта, че винаги можете да създадете още нещо“, обясни той във видео, споделено в социалната мрежа. Според основателя на Facebook новата марка фокусира вниманието на компанията върху „метавселената“, където хората ще изоставят екраните и ще се пренесат във виртуална реалност.

Зукърбърг говори за бъдещите планове на корпорацията в реч, която изнесе на годишната конференция на компанията на 28 октомври. По време на речта си той говори за намеренията за разработване на добавена и виртуална реалност в рамките на концепцията за „метавселена“. Основателят на известната социална мрежа обясни, че компанията иска да създаде и развие среда, в която хората ще могат да общуват с приятели, да работят и да играят. Като пример той посочи как потребител на социална мрежа може да отиде на концерт, който се провежда едновременно в реално и виртуално пространство.

Първите планове за създаване на виртуална вселена, където потребителите могат да се „телепортират“ през дигитални пространства, обяви през юли вицепрезидентът на компанията Андрю Босуърт. Тогава той каза, че специалистите са започнали проект за създаване на „метавселена“. В нея потребителите ще могат да се свързват в режими VR (виртуална реалност) или AR (разширена реалност) за съвместна игра, комуникация или работа. Целта е да се премахнат ограниченията на физиката и превключването между тях да бъде толкова лесно, колкото реалното преместване на човек от една стая в друга. Босуърт припомни, че подобни системи вече съществуват. Например Portal и Oculus могат да „телепортират“ човек в стая при свои познати, независимо от физическото разстояние.

По-късно през октомври стана известно, че Facebook планира да наеме 10 000 инженери от Европейския съюз като част от проект за създаване на „метавселена“. За този проект ще бъдат създадени висококвалифицирани работни места в рамките на пет години. Решението е вот на доверие в „силата на европейската технологична индустрия и потенциала на европейските технически таланти„, обясниха от компанията.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече