Новини от Бълария

Край на пиратките в София?

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев представи очаквани от години промени, свързани с използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община. На брифинг в общината той съобщи, че хора от различни квартали са подали множество оплаквания от неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието, при това не само по време на новогодишните празници.

Във връзка с това Георгиев обясни, че ще бъде въведен нов ред за използването на пиротехнически изделия в столицата. Продукти от най-безопасната категория (тип бенгалски огън например) няма да бъдат забранявани. Ще бъде наложена обаче забрана за изстрелване на фойерверки в междублоковите пространства, близо до болници, социални домове и детски градини.

МВР ще бъде контролният орган, който трябва да следи за изпълнението на новите нареждания. Столичният инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на гърмежите, а след сформирането на правителство ще бъде поискана среща с новия вътрешен министър, на ще се потърси съдействие във връзка с тези промени.

Предвижда се за нарушения на наредбите да се налагат глоби от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Районните администрации ще бъдат задължени да обявяват къде и кога ще има гърмежи, съобщава още Георгиев.

Към момента промените в Наредбата за използване на пиротехнически средства на територията на Столична община все още не са приети. Предстои те да бъдат представени на обществено обсъждане, а приемането им вероятно ще стане през януари 2022 година. Дали това означава, че тази година можем да очакваме по-мощни от всякога гърмежи – като за последно?

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече