Новини от Бълария

ЛГБТ протестират срещу решение на ВКС, че в България юридическата смяна на пола няма да бъде възможна

Върховният касационен съд (ВКС) взе решение, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си. То е подкрепено от 28 върховни съдии и е подписано с особено мнение от 21.

Специализираният правен сайт news.lex.bg припомня, че досега това беше възможно. Решението на ВКС предизвика остра ответна реакция.

На 20 февруари 2023 г. Върховният касационен съд взе срамното решение да отнеме правото на промяна на половия маркер в документите на транс и интерсекс хората в България. Затова излизаме на протест. Ще се видим пред Съдебната палата на 22 февруари (сряда) от 18:30 ч., за да изразим своя гняв и непримиримост. За да покажем пълната си солидарност с транс и интерсекс хората, чиито базисни човешки права биват потъпквани всеки ден„, обявиха представители на ЛГБТ общността в своя позиция, изпратена до медиите.

Те настояват „смелите български съдии да продължат да прилагат задължителните за България норми на международното и европейското право като продължат да допускат юридическата промяна на пола така, както десетилетия наред правеха„.

Реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова обаче беше с противоположен знак. „Поздравления на ВКС за решението, че съдът не може да допусне промяна на пола“ – написа тя в своя профил във „Фейсбук“.

Искам да попитам привържениците на Истанбулската конвенция и джендър идеологията следното: „Уважавате ли върховенството на закона?“ Вчера Върховният касационен съд реши: „Действащото право в България не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален„, допълни Нинова.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече