Новини от Бълария

„Малко по-евтин“ или „няколко пъти по-евтин“ газ от САЩ договори Кирил Петков?

Българският премиер Кирил Петков и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещнаха в Белия дом и добрите новини не закъсняха.

Часове след срещата медиите разпространиха информацията, че Петков е договорил доставка на „в пъти по-евтин газ“ от Щатите. Самият Петков впоследствие съобщи пред журналисти, че всъщност цената ще бъде „малко по-ниска, но по-ниска“. Конкретната цена, на която България ще купува енергийни ресурси от САЩ, така и не се разкрива. От официално изявление на правителството само стана ясно, че доставките за България трябва да започнат през юни „на цени под тези на Газпром„.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за предприемането на решителни действия за защита на енергийния си суверенитет. От своя страна министър-председателят Петков отбеляза, че партньорството между София и Вашингтон е важна част от постигането на газовата независимост на България, наред със солидарността с ЕС“, се казва в съобщението на българското правителство.

В началото на април България обяви, че ще продължи да плаща за руския газ в евро, въпреки че „Газпром“ настоява преводите да бъдат в рубли. На 27 април руският доставчик спря доставките за България, тъй като не получи плащане в рубли.

През 2021 г. общият обем на доставките на руски газ за България възлиза на 3,3 милиарда кубически метра. Повече от 90% от газа, консумиран в страната, идва от Русия, съобщи news.mail.ru.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече