Новини от Бълария

Младежи от България и Северна Македония призовават за единство с изложба в Народното събрание

Събитието е част от социално-информационната кампанията „От двете страни на границата“ на фондация „Българска памет“.

Изложба, посветена на добросъседството между България и Северна Македония, бе открита в Народното събрание. Експозицията носи заглавието “От двете страни на границата” е част от новата социално-информационна кампания на фондация „Българска памет“, а автори на рисунките са деца от двете държави.

Чрез рисунките си младежите показват своя поглед към това какви би трябвало да бъдат отношенията между двете братски държави.

Моята рисунка показва две ръце със знамената на България и Македония, които се съединяват във формата на сърце.Това олицетворява съединението и любовта на двете славянски държави една към друга. Децата, които си играят вътре в сърцето, показват, че въпреки границата, която ни разделя – ние можем да бъдем приятели”, споделя Магдалена от България.

Ана Полизовска от Северна Македония сподели, че е пресъздала в своята картина дружбата между младежи на различна възраст, пол и националност, за да покаже, че между предразсъдъците все пак стои приятелство и то е много важно.

Двете държави са едно цяло и това може да се открие в традициите, езика, културата, народната музика. Точно това е изобразено на моята картина. Каквото и да се случи те винаги ще бъдат заедно“ (Златка Катранджиева)

Замисълът на моята рисунка бе да изразя мира чрез две ръце, които изразяват братството и дружбата между държавите, без разлика в мястото, на което живеем“ (Валерия Костовска).

За да представи изложбата на младежите, специален гост бе и д-р Милен Врабевски,
основател и председател на фондация „Българска памет“. Бизнесменът финансира 5-дневния престой на децата в гр. Копривщица и София и за пореден път е домакин на среща между младежи от двете страни на границата в България.

Щастлив съм, че имам възможност да ви представя тези прекрасни млади хора, защото те олицетворяват модела на работа на фондация „Българска памет“ вече 16 г. – умни, будни деца от двете страни на границата, с общи мечти, интереси и любопитство към света. На нашите събития наблюдавам как общуват, как се забавляват заедно, учат заедно и създават приятелства -това е безценно и си давам сметка, че всяка инвестиция си струва, когато е полза на такива чудесни деца. Те ни дават един много нагледен урок по дипломация”, сподели д-р Врабевски пред гостите на изложбата.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече