Новини от Бълария

Москва изгони „Дойче веле“ от страната

Москва закри местния клон на „Дойче веле“ („Deutsche Welle“). Решението за това е взето от Министерството на външните работи на Русия, което забрани излъчването на немския телевизионен канал на територията на страната. Новината беше съобщена първо на сайта на канала.

Една от служителките в руския клон на медията споделя, че никой не е очаквал такива крути мерки от страна на руските власти. „Не очаквахме, че нашето московско бюро ще бъде закрита, а всички колеги, работещи в Русия, ще загубят акредитациите си“ – е споделила тя.

Местни медии обаче съобщават, че „Дойче веле“ все още продължава да се излъчва в Русия, независимо от предписанието разпространението му да бъде прекратено в 9:00 ч. на 4 февруари.

Всъщност решението на Русия дойде като реакция на подобно решение на Германия, която реши да прекрати излъчването на нейна територия на руската телевизия RT DE („Россия сегодня“). По-конкретно решението на Руското външно министерство включва:

  • закриване на кореспондентския офис на немската телевизионна и радио компания „Дойче веле“ в Руската федерация;
  • отмяна на акредитацията на всички служители на руското бюро на „Дойче веле“;
  • прекратяване на сателитното и друго излъчване на телевизионната и радио компания отмяна на акредитацията на всички служители на руското бюро на „Дойче веле“; на територията на Руската федерация;
  • откриване от компетентните органи на Руската федерация на процедура по разглеждане на въпроса за признаване на „Дойче веле“ за чуждестранна медия, действаща като чужд агент;
  • стартиране на процес на формиране на списък с представители на държавни и обществени структури на Германия, участващи в ограничаването на излъчването на „RT DE“ и оказване по друг начин на натиск върху руския медиен оператор, на които ще бъде забранено влизането на територията на Руската федерация.

Местни медии обаче съобщават, че „Дойче веле“ все още продължава да се излъчва в Русия, независимо от предписанието разпространението му да бъде прекратено в 9:00 ч. на 4 февруари.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече