Новини от Бълария

Николай Пловдивски се готви за патриарх

За мястото на дядо Неофит могат да претендират 10 владици

Всеки път, в който бъде съобщено, че патриархът е в болница и здравословното му състояние е сериозно разклатено, изниква дежурният въпрос кой ще е евентуалният му наследник, който ще оглави БПЦ, ако с него се случи най-лошото.

Съгласно Устава на Църквата условията, на които трябва да отговарят кандидатите за патриарх, са само две – да са навършили 50 години и да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години. Третото условие е малко по-субективно – кандидатът да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

 

Към момента Синодът е съставляван от 15 членове, заедно с Негово Светейшество. При нужда, се събират 14 владици, които свикват патриаршески избирателен църковен събор, като всички те, заедно с епископите, светски и духовни представители от всяка от 15-те епархии, представители на манастирите и духовните училища гласуват на събора.

Поне седмица преди събота Светият Синод с тайно гласуване избира трима кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на условията.

 

Бърза проверка показва, че десет от 14-те владици отговарят на изискванията за навършени 50 години и от поне 5 години да са с митрополитски сан. Петима от тях обаче са над 70-те, а някои дори са прехвърлили и 80-те години.

 

Ветеранът по възраст сред владиците – Игнатий Плевенски е на 85 години, следван от 84-годишния Йоаникий Сливенски, който от години едва се държи на краката си и почти не участва в църковния живот. В България митрополитите и патриархът служат до живот, освен ако не решат да подадат оставка, но това се случва много рядко с тежко болни владици.

 

Йосиф Американски също е сред ветераните в Синода – той е на 81 години. Гавриил Ловчански и Григорий Търновски са на по 73 години, отдавна са владици и са сред дейните висши духовници. Те реално може да участват в битката за патриарх, но се предполага, че дори и да се кандидатират, нямат особени шансове. Дядо Гавриил, който и без това е доста недолюбван от клира, вече бе кандидат за патриарх през февруари 2013 г., когато бе победен от Неофит.

 

Запознати издават, че най-големи шансове да се окичи със златната патриаршеска корона има Пловдивският митрополит Николай. Въпреки спорната си репутация, въпреки прословутия си златен „Ролекс“ и някои скандални изявления в миналото, той има много поддръжници не само в своята епархия, но и в църковните среди като цяло и поддържа много добри отношения с държавната власт.

 

Николай е на 54 години и е владика от 17. Има много солиден стаж и позиции в Синода и в Църквата. Смята се, че Николай Пловдивски се ползва с протекциите на доста важни и влиятелни политици. Евентуален проблем при него обаче би могла да се окаже „руската връзка” и прословутата му любов към лукса във вид на скъпи автомобили и часовници, достойни за олигарси, коментират запознати.

 

Още четирима владици от т.нар. младо поколение в Светия Синод може да претендират за наследници на дядо Неофит при фатален изход. Това са Даниил Видински, Григорий Врачански, Наум Русенски, Йоан Варненски. И четиримата влязоха в Синода преди малко повече от пет години и минават за „младежи“ сред синодалните старци, макар да са малко над 50-годишни.

 

Четирима от сегашните членове на Синода автоматично отпадат от битката. Доростолският владика Яков е на 52 години, но не е служил 5 години като митрополит. Едни от най-харесваните митрополити сред миряните, които са и доста отворени към света – Антоний Западноевропейски, Киприан Старозагорски и Серафим Неврокопски имат стаж като владици, но са под 50 години.

 

Дай Боже и този път благият патриарх Неофит да има и духовни, и физически сили да преодолее тежката болест и отново да се изправи на крака и да служи, както и досега, достойно на Бога и на Православната църква.

Източник: Уикенд

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече