Новини от Бълария

Нобелов лауреат: „Промяната на пола е научно невъзможна“

Носителка на Нобелова награда заклейми твърдението, че човек може да промени пола си, и го определи като „научно невъзможно“.

Кристиане Нюслайн-Фолхард, която през 1995 г. спечели Нобеловата награда за физиология или медицина, заяви недвусмислено, че според науката съществуват само два пола. Тя разкритикува наскоро назначения от германското правителство „куиър комисар“ за твърдението му, че е „ненаучно“ да се вярва, че има само два пола.

В интервю за немското списание „EMMA“ Нобеловата лауреатка заявява: „Това е ненаучно! Може би хер Леман е пропуснал основния курс по биология„.

По повод твърдението, че мъжете могат да станат жени, Нюслайн-Фолхард е категорична: „Това са глупости! Това е пожелателно мислене. Има хора, които искат да сменят пола си, но не могат да го направят. Оставаш XY или XX”.

Според нея законите може да позволяват на хората да твърдят, че са от противоположния пол, но не могат да променят биологичната реалност. Що се отнася до приемането на кръстосани полови хормони, Фолхард смята, че те са „по своята същност опасни“, тъй като тялото не може да се справи с тях с течение на времето.

Плановете на Германия да позволи на 14-годишните да променят законно своя пол чрез самоидентификация според изследователката е „лудост“. Тя твърди, че „много момичета са нещастни в пубертета“ и трябва да бъдат приемани и подкрепяни такива, каквито са, включително и по отношение на техния биологичен пол.

Интервюто с носителката на Нобелова награда е по повод предложен от германското правителство проект на Закон за самоопределение деца. Според него деца на 14-годишна възраст ще могат да променят своя пол чрез декларация. На непълнолетните на възраст между 14 и 18 години ще е нужно одобрение от родителите, а за по-малки деца декларациите ще се попълват от самите родители.

Германският министър на правосъдието Марко Бушман очаква кабинетът да подпише закона преди края на годината, след което той все пак ще трябва да премине през парламента.

Идеята не е прецедент за Европа. По-рано тази година шотландското правителство внесе законодателство, което позволява на шотландците над 16-годишна възраст да променят своя пол само чрез декларация. Това премахва необходимостта от медицински доказателства за нуждата от смяна на пола, което на свой ред намалява срока за законно установяване на новия пол от две години на три месеца.

През 2021 г. анкета сред над 1000 възрастни шотландци установи, че според 71 процента от анкетираните хората, които искат да сменят биологичния си пол, трябва първо да бъдат оценени от медицински специалист, докато 29 процента подкрепят самоидентификацията.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече