Новини от Бълария

Нова невронна мрежа на Google може да създава музика по заявка

Новата невронна мрежа на Google може да създава музика за всякакви заявки

Google представи невронната мрежа MusicLM на GitHub, която е в състояние да създава пълноценни музикални композиции въз основа на потребителски текстови заявки. За обучението на MusicLM е използвана медийна библиотека, чиито аудио файлове са с обща продължителност 280 хиляди часа.

Твърди се, че MusicLM може да генерира композиции както от конкретни заявки, включващи избор на музикални инструменти, така и от абстрактни описания на настроение или чувство. Като демонстрация на възможностите на невронната мрежа Google публикува няколко десетки песни в специална презентация, включваща Музика за аркадна игра, Музика за Изгубени в космоса, Мелодия за медитация, саундтракове към „Звездна нощ“ на Винсент ван Гог и „Постоянството на паметта“ на Салвадор Дали.

За съжаление, Google не планира да направи MusicLM публично достъпен. Една от причините е свързана с опасения за нарушаване на авторски права. Приблизително 1% от композициите, създадени от невронната мрежа, напълно повтарят лицензирана музика от образователната библиотека.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече