Новини от Бълария

Сравниха нашумелия ChatGPT с ядрено оръжие


Авторът на „Sapiens“ Ювал Ноа Харари сравни невронната мрежа ChatGPT с ядрено оръжие

Нашумелият напоследък модел на изкуствен интелект (AI) ChatGPT, както и други подобни модели могат да бъдат по-опасни от ядрените оръжия. Ако човекът изгуби контрола върху тези невронни мрежи, тогава самите те могат да създадат по-умен изкуствен интелект. Така известният израелски историк и автор на „Sapiens: Кратка история на човечеството“ Ювал Ноа Харари сравни набиращия скорост изкуствен мозък с най-страшното оръжие за масово унищожение в статия за „The Economist“.

Ученият припомня, че за разлика от бомбите, AI може да се развива и сам, без човешка помощ. „Докато ядрените бомби не могат сами да измислят по-мощни ядрени оръжия, изкуственият интелект може да създаде експоненциално по-мощен изкуствен интелект“, предупреждава Харари, отбелязвайки, че изкуственият интелект може и дори трябва да се използва за добри цели като намиране на лек за рак или решаване на екологични проблеми.

Според него в бъдеще невронните мрежи могат да се използват и за създаване на пълноценно „политическо съдържание и фалшиви иронични новини“, което крие допълнителни рискове за стабилното съществуване на човешкото общество.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече