Новини от Бълария

Първият национален отбор по киберсигурност се създава с подкрепата на Министерството на електронното управление

Търсят се младежи между 14 и 25 годишна възраст, които да представят страната на EU „Cybersecurity Challenge -2023“ в Норвегия

Министерството на електронното управление подкрепя създаването на първия национален отбор по киберсигурност. Българският тим ще представи страната ни на Европейското първенство по киберсигурност, което ще се проведе през месец октомври 2023 г. в Норвегия.  

Събитието, наречено „EU Cybersecurity Challenge“ се организира от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) с амбицията да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в цяла Европа. До момента престижният кибер форум е имал седем издания, като миналата година лидер сред участниците става отборът на Дания.

В България вече започва търсенето на киберталанти между 14 и 25 годишна възраст. Националният ни тим ще се селектира след серия от вътрешни състезания, като водеща ще бъде оценката на експертите в сферата на киберсигурността: Аспарух Гавраилов, Пресиан Янкулов, Пламен Калчев, Павел Георгиев и Евгени Събев. Квалификациите ще се организират с подкрепата на МЕУ и на националния координатор по киберсигурност за България Петър Кирков.

Първият квалификационен рунд за българските участници ще се проведе онлайн на 18-19 март 2023 г. като част от конференцията „Security BSides Sofia 2023“. За да станат част от българския отбор, младите таланти ще трябва да се справят с редица казуси, задачи и предизвикателства в различни области на киберсигурността.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече