Новини от Бълария

Почина авторът на „Време разделно“ Антон Дончев

На 92-годишна възраст почина българският писател Антон Дончев. Авторът на романа „Време разделно“ е издъхнал след боледуване в ВМА.

Академик Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Той завършва право в Софийския университет. През 1961 г. излиза първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“.

Прочутият му роман „Време разделно“ е публикуван три години по-късно. Произведението представя насилствената ислямизация на българско християнско население в Родопите през XVІІ в. . Самият автор споделя, че е написал романа си само за 41 дни.

Емблематичното заглавие от творчеството на Антон Дончев е екранизирано през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков (филмът „Време разделно“ е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“). През 2015 г. лентата беше избрана за най-любим филм на българските зрители в допитването на БНТ „Лачените обувки на българското кино“.

След „Време разделно“ Дончев пише още няколко романа („Девет лица на човека“, „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, „Странният рицар на свещената книга“, „Трите живота на Кракра“, „Легенди за двете съкровища“, „Сянката на Александър Велики“). Той е автор и на няколко филмови сценария („Време на насилие“, „Милионите на Привалов“, „Завръщане от Рим“, „От другата страна на огледалото“, „Изгори, за да светиш“, „Глутницата“, „Калоян“).

В интервю за bTV по повод своята 90-годишнина писателят сподели, че продължава да се вълнува от всичко, което се случва с страната ни и не одобрява „това, което се случи в момента в България – българи да се изправят срещу българи, да стане наистина едно време разделно…„. „Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва“ – с огорчение отбелязва още той и допълва че „приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език„.

Снимка: bntnews.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече