Новини от Бълария

Почина Михаил Горбачов

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов почина след продължително боледуване на 30 август 2022 г. Той беше на 91 години.

Горбачов ръководи страната от 1985 до 1991 г., а политиката му води до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и до разпадането на Съветския съюз.

Във вътрешноикономически план Горбачов се опитва да осъществи реформи с цел съществено повишаване на стандарта на живот на съветския народ. През 1985 г. Горбачов обявява, че съветската икономика е изостанала и има нужда от промяна. Въвежда термина „перестройка“ (преустройство). Съществена част от перестройката на Горбачов е и „гласността“ – след дългогодишната цензура и ограничаване на медиите се дава възможност на хората свободно да изразяват своето мнение, появяват се независими медии, публикуват се стотици книги, останали неотпечатани поради наличието на цензура.

Външната политика на Горбачов е насочена предимно към подобряване на отношенията със Запада. Той установява близки връзки с Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Роналд Рейгън. През февруари 1988 г. Горбачов оттегля съветските войски от Афганистан, а войната официално приключва на 15 февруари 1989 г.

Той получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

Години след оттеглянето си от активната политика Михаил Горбачов не спира да следи политическите процеси в света и да заявява позицията си пред различни медии, които се интересуват от мнението му. Във връзка с актуалния разрив между Украйна и Русия още през 2014 г. пред вестник „Комсомолска правда“ той заявява, че Крим не може да бъде откъснат от Русия. „Казах: одобрявам (анексирането на Крим, – бел. ред.), защото хората, кримчаните, се изказаха почти единодушно „за“. И те гласуваха… Ами международното право? Когато СССР се разпадна, къде беше международното право? Излиза, че Западът ни е повярвал? Добре. Нека тогава и по-нататък не се намесват. Защитавам истината. А истината в случая е, че Крим не може да бъде откъснат от Русия„… – заявява той.

Пред BBC Горбачов споделя: „Пред вас е човек, чиято майка е украинка, бащата е руснак. Жена ми, покойната Раиса, е украинка. Това е нашето общество. Украйна като държава се появява под съветска власт. А преди това беше територията на Русия„.

Аз съм наполовина украинец. Майка ми беше украинка, както и жена ми Раиса. Първите ми думи бях на украински, първите песни, които чух, бяха украински. Ставрополският край, където съм роден и оглавявах регионалния комитет на партията, в съветските години работи в тясно сътрудничество с Донецка област на Украйна, където днес се води тази чудовищна война. Тогава си помагахме. Бяхме приятели и живеехме в една държава. Аз също имам приятели и роднини в Украйна – като повечето руснаци“ – споделя Горбачов за немския вестник „Шпигел“ през 2015 г.

Година по-късно в интервю за „Sunday Times“ той потвърждава позицията си: „Винаги съм се застъпвал за свободното изразяване на волята на народа, а в Крим мнозинството искаше обединение с Русия. Аз самият щях да направя същото, ако бях на мястото на Владимир Путин в тази ситуация. По онова време не ми се е налагало да взимам такова решение само защото все още имаше Съветски съюз и Крим беше част от него“.

Снимка: https://mobile.twitter.com/mgorbachev

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече