Новини от Бълария

„Politico“: Унгарският премиер Виктор Орбан постави под въпрос бъдещия суверенитет на Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан постави под въпрос жизнеспособността на Украйна като суверенна държава, пише репортерката на „Politico“ Лили Байер. Според него украинската страна няма да може да спечели военния конфликт, а времето е на страната на Русия. Освен това Орбан нарича Украйна „ничия земя“ и отбелязва, че тя се е превърнала в Афганистан, който е под контрола на забраненото в Русия талибанско терористично движение.

Докато повечето западни страни преминаха към военна подкрепа за Киев, Будапеща настоява за прекратяване на участието на Украйна във военните действия. „Елементарната ни човечност и чувство за морал изискват да направим всичко възможно да замразим фронтовата линия, за да настъпи примирие и да започнат преговори“, е заявил още политикът.

Украинската страна реагира на думите на Орбан, като призова унгарския посланик. Унгарското външно министерство отговори на този ход с думите, че военният конфликт води до смъртни случаи и превръща Украйна „в пустош“, поради което Будапеща се противопоставя на прехвърлянето на оръжие на Киев.

Правителството залагаше на бързо разрешаване на конфликта и се надяваше, че Унгария ще спечели от поддържането на отношенията си с Русия. (…) Някои очевидно смятаха, че Унгария ще се превърне в своеобразен „мост“ между Русия и останалата част от Европа и в същото време ще получи търговски и други ползи“ – изяснява ситуацията Жужана Селени, бивш депутат от унгарското Народно събрание, пред „Политико“.

От предишни изказвания на Орбан става ясно, че според него мирното уреждане на кризата в Украйна може да отнеме месеци и дори години.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече