Новини от Бълария

Полша обвини Русия и Белорус в политически шантаж

Полша смята събитията на границата с Беларус за политическо изнудване от страна на Минск и Москва. Това беше заявено от полския премиер Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след обсъждане на напрегнатата ситуация на границата на Полша с Беларус.

Това не е миграционна криза. Това е политическа криза, провокирана с цел дестабилизиране на ситуацията в ЕС “, каза премиерът и добави, че разглежда случващото се като проява на държавен тероризъм и отмъщение на белоруския президент Александър Лукашенко за подкрепата на Варшава за демократичните реформи.

Моравецки подчерта, че страната му е отворена към сътрудничество с Русия и Беларус, „но не с пистолет в главата“. Ситуацията на границата на Беларус и Полша беше коментирана от прессекретаря на президента Дмитрий Песков. Той каза, че тенденцията за повишаване на напрежението и очакваната предстояща хуманитарна катастрофа будят тревоги.

На 8 ноември множество нелегални мигранти от Близкия Изток се събраха на границата на Беларус и Полша и се опитаха да преодолеят бариерите. Според полското правителство броят на бежанците достига три до четири хиляди души. Във Варшава беше изяснено, че лагерът на нелегалните имигранти се охранява от беларуските сили за сигурност.

Миграционната криза на границата на Беларус и страните от ЕС започна, след като президентът на републиката Александър Лукашенко заплаши да отслаби контрола върху потока от бежанци и наркотрафика, преминаващ през страната. Това се случи на фона на поредното изостряне на отношенията между Минск и Запада.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече