Новини от Бълария

Призоваха западните учени да не се отказват да работят с колеги от Русия

Учени от университети в САЩ, Канада и Обединеното кралство написаха официално писмо, в което заявяват, че руските власти заслужават всички наложени им санкции, но руските учени не трябва да бъдат наказвани. Писмото е подписано от физика Джон Холдрен от Харвардския университет, генетика Нина Фьодорова (Щатския университет на Пенсилвания), физика Нийл Лейн (Университет Райс), директора на лабораторията Sainsbury в Норич Ник Талбот и биолога Тоби Спрайбъл (Университета на Алберта).

Прекратяването на всякакво взаимодействие с руски учени би било сериозна пречка за множество западни и световни интереси и ценности, които включват бърз напредък по въпросите на глобалната наука и технологии, поддържане на неидеологически линии на комуникация през националните граници и противодействие на идеологическите стереотипи и безразборното преследване“ – се казва в писмото.

Учените подчертават, че руският президент Владимир Путин и колегите му заслужават „всички адекватни и целенасочени санкции“, но би било грешка да се наказват руски учени заради действията на тяхното правителство.

В средата на март Агенцията за изследвания и иновации на Обединеното кралство спря изплащането на безвъзмездни средства за проекти, в които участват учени в Русия. Според „Financial Times“ става дума за плащания за 50 гранта, чийто общ размер достига десетки милиони паунда. Агенцията взе това решение след консултация с британското правителство относно въздействието на антируските санкции върху изследователските проекти.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече