Новини от Бълария

Огромна цифра: Стана ясно колко милиарда е получила Украйна от началото на войната

Европейският съюз предлага  да се създаде специален фонд в рамките на Европейския фонд за мир за закупуване на оръжия за страната

От началото на конфликта в Украйна до 3 септември 2023 г., държавата е получила общо 100 милиарда долара за военна подкрепа.

Според изказванията на Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна, обобщавайки получената помощ до момента, сумата достига приблизително 100 милиарда долара, като над половината от тази сума идва от Съединените щати.

За да получава оръжие, оборудване, боеприпаси, снаряди и патрони, Резников подчертава, че той поддържа комуникация с различни държави в различни часови зони. Въпреки това разходите за армията продължават да се покриват от украинския бюджет.

Министърът пояснява, че значителна част от бюджета на Министерството на отбраната се използва за подкрепа на военните и компенсации за тях. Той подчертава, че бюджетът се използва ефективно, а критиките, че не е бил използван целево, са неоснователни и зад тях стоят вражески интереси.

Относно помощта за Украйна, Европейският съюз предложи създаване на специален фонд в рамките на Европейския фонд за мир, който ще бъде насочен към закупуване на оръжие за Украйна. Предложението е за сумата от до 5 милиарда евро годишно за следващите четири години и се очаква да бъде гласувано до края на текущата година.

В същото време, от началото на руското навлизане в Украйна, Съединените щати вече са предоставили общо 66,2 милиарда долара помощ.

Източник: blitz.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече