Новини от Бълария

Радостина Райчева от Framar.bg: Медиите не само информират, те възпитават и до голяма степен изграждат културата на българина, включително здравната

Живеем във времена, в които голяма част от ежедневието ни преминава в интернет. В дигиталния свят учим, работим, забавляваме се, пазаруваме, информираме се, запознаваме се, комуникираме, враждуваме помежду си… Темата за доверието в информацията става все по-важна. COVID-19 пандемията изостри редица и без това наболели въпроси не само от областта на медицината, но и в това как се пише за здраве. Често липсва критична и информирана гледна точка, която да даде повод за размисъл и да накара читателя да вземе необходимото решение. Превес имат жълтите заглавия, насочени към новини, в които липсва пълноценно съдържание.

Шокиращо заглавие, снимка и 3 изречения, които нищо не казват никому. За да пишеш за здраве, трябва да познаваш добре темата, да имаш гледна точка, да не провокираш страхове и да не даваш излишни надежди. Могат ли младите хора да застанат отговорно пред монитора и да бъдат здравни журналисти с мисия? Намират ли се лесно такива хора? Пред тези въпроси се изправя и екипът на Национален здравен портал Framar.bg – сайтът, който от години не отстъпва първото място сред интернет платформите на здравна тематика.

Ще открият ли идеалния кандидат, на какво ще го научат – разказва Радостина Райчева – редактор на здравната медия и ментор на програмата за стажант-редактори във “Фрамар медия”.

Какви са функциите на онлайн медиите в днешния дигитален свят?

Всички знаем, че почти цялото информационно съдържание днес е в интернет. За всяка уважаваща себе си медия най-важно е да предоставя точно, обективно, ясно и безпристрастно действителността. Особено днес, когато фалшивата информация ни залива отвсякъде и човек лесно може да повярва на всичко написано. Затова media.framar.bg е съсредоточена именно върху предоставянето на достоверна информация на достъпен език. Фактите, които споделяме с читателската си аудитория, са проверени, научно обосновани, позовават се на официални източници и хората могат да бъдат спокойни, че научават истината. Тя е единствената възможна основа, върху която да се развива здравната култура на човека.

Това ли са приоритетите и целите на “Фрамар медия”?

Да. През март тази година сайтът Framar.bg отбелязва своята 15-та годишнина, здравните новини следим и отразяваме от 13 години. Уверено можем да кажем, че пътят, който извървяхме през това време, ни научи, че на първо място трябва да бъдем близо до читателите си и да им предоставяме проверена медицинска информация. Да откликваме на тяхната нужда от такава, като търсим мнението на специалистите, компетентни по съответните медицински и здравни въпроси. Да бъдем отговорни, защото хората определено се доверяват на балансирания ни и информиран подход.

Опишете ни с няколко думи какво е да работиш във Framar.bg?

Екипът ни е съставен от специалисти в различни области – журналисти, лекари, здравни консултанти, преводачи. Всички ние работим заедно, допълваме се и разчитаме един на друг.

Колегите са изключително мотивирани, принципни и прецизни в работата си, защото осъзнават отговорността, която имат към читателите. Ключовите думи са „предизвикателство“ и „отговорност“ – предизвикателство е да бъдеш отговорен и да застанеш с името си под статия, която ще бъде четена от хиляди само след минути. И темата не е лека – здраве и здравна политика.

Ще продължим да се движим в тази посока, като дадем възможност и на по-млади колеги да започнат обучение при нас.

Какво представлява стартираната от вас стажантска програма?

Проблемът с липсата на млади хора в медиите е повсеместен и ние не сме изключение. Нуждаем се от хора с ново мислене и подход. Затова през януари 2022 година стартирахме стажантска програма, която цели да запознае одобрените кандидати както със спецификата на писане на уеб новини на тема здраве, така и със създаването на дигитално съдържание изобщо. Интересът е голям – нещо, което ни изненада приятно.

Той е с продължителност 2 месеца, като може да се провежда както в редакцията ни, така и дистанционно. Стажантът сам определя времето, през което ще бъде ангажиран с обучението. А след успешното му преминаване получава препоръка от нас, както и възможност да стане част от екипа ни, ако желае.

Фрамар търси „Идеалният кандидат“

С информация от кои области ще трябва да борави стажантът?

Според действащата дефиниция на Световната здравна организация здравето е „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или немощ“. Това е и нашата концепция, която не се е променяла през годините. Това са и областите, в които са ангажирани стажантите – здраве, медицина, психология, социални теми… Но заедно с това той ще трябва да се позамисли за начина на структуриране на текст, работата в модерна CMS система, представянето на публикацията в социалните мрежи и още доста неща. Не на последно място – отговорността. Всяка статия излиза с автор и редактор, защото това е важно изискване на претрупаното ни от анонимност съвремие. Това ще бъде ценен опит за младите хора и насока в тяхното личностно или професионално развитие.

Какъв е профилът на кандидат-стажанта във Фрамар Медия и кое е най-важното, на което искате да го научите?

Кандидатите са будни и интелигенти хора с огромно желание и мотивация да се развиват в област Уеб медии и сайтове. Предимно студенти са, амбициозни и с аналитично мислене.

Бихме искали да ги научим на отговорност и принципност в работата, защото освен да информират, медиите възпитават и до голяма степен изграждат културата на българина, включително здравната.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече