Новини от Бълария

Родопи – 3 потайни места, който да видите през 2022

Родопите са едно магнетично място, което омайва с красотата на девствената си природа, с легендите, които пази и предава на нас до днес, но и с множеството останки от древни крепости, светилища или пък скални феномени, чийто величественост не може да се опише. Планината крие много тайни и още повече закътани места и пътечки, които не са толкова популярни и не се посещават от хиляди туристи през сезон. Сега ще поемем именно по тези неутъпкани пътеки по пътя на мистерията и загадките и ще се потопим в Родопите в пълната й прелест.

Дървената джамия край село Подкова

Това е интересна и различна туристическа дестинация, която не е толкова популярна, но има с какво да ни омае и впечатли, затова си заслужава да се посети.

Мястото носи силна енергия. Известна е още като Йеди къзлар или Джамия на 7-те моми. Според легендата малко преди да сключат брак, турските войски извикали 7 младежи, точно преди да се оженя за своите девойки. Те се присъединили към армията им, а момите ги чакали ден след ден. Накрая получили вест за тяхната смърт. Почернени и пропити с болка, решават, че няма да търсят повече любовта, защото тяхната вече са я загубили. Отдават се на вярата си, а с парите от чеиза си, построяват изцяло от дърво джамията. Тя е символ на силата на любовта.

Празник на храма е 6-ти май.

Местоположение на Дървената джамия

Дървената джамия се намира край село Подкова, в Източните Родопи. За да стигнете до нея се отправяте към посока край Кърджали, Момчилград и след това село Подкова. Всеки един от жителите на селото ще ви опъти как да стигнете до нея.

Тракийски култов комплекс Ковил

Той представлява култов комплекс, който се смята, че по размери дори надхвърля Перперикон, Харман кая и Белинташ. Тръгва се от село Ковил по маркирана екопътека, която прекосява водохранилища, има изградени чешми  и ви води до централната част. Могат да се видят останки от крепости стени, различни мегалитни светилища, мегалитен жертвеник, фигура на жена, легнала по гръб, части от трон. Централна част на този комплекс е местността Белите скали или Ак кая. Смята се, че дори е използван в миналото като мина. До ден днешен е обект на проучване от археолозите, така че тепърва ще става все по-популярна туристическа дестинация.

Около култовия комплекс Ковил са открити и са в процес на проучване около 20 малки пещери. За тях се приема, че са дело на ерозията с малка човешка помощ и дообработка. Те все още не са отворени за посетители, защото не са облагородени.

Местоположение на Тракийски култов комплекс Ковил

Комплекс Ковил се намира край село Ковил, община Крумовград. За да стигнете до него се оправяте към посока Димитровград, Хасково и оттам към Крумовград като малко преди него е отбивката за село Ковил.

Връх Свобода

Това е непопулярна туристическа дестинация, но си заслужава да сложите раницата си, удобни обувки и да отделите няколко часа, за да разгледате. Маршрутът не е тежък, но има по-стръмни участъци и голяма денивилация, затова не се препоръчва да семейства с малки деца.

Връх Свобода е висок 1915 метра. За да стигнете до него, тръгвате от центъра на село Давидково. На върха се открива гледка към Бяло море, но само ако времето е слънчево.

На върха е разположено считаното за най-старото тракийско светилище на бог Дионисий от XI- XVII век пр. Хр. При направени проучвания и разкопки в района е установено, че именно там е погребан и смелия юнак и бранител на Родопите, Момчил войвода.

Местоположение на Връх Свобода

За да стигнете до връх Свобода, се отправяте към Асеновград по пътя за Смолян, на Юговското ханче правите десен завой и поемате към Лъки, село Манастир и село Давидково. Имайте предвид, че макар да е направен ремонт на пътя, то той е двулентов и изпълнен с много завой.

Родопите са от онези райски кътчета, които са ни на една ръка разстояние и можем да грабим с пълни шепи от красотата и историята, която носят. Там се съчетават бляскавото ни минало, символите на вярата, на любовта, на силата и непоколебимостта, но и се показват най-красивите картини, които са дело на природата. В забързаното ежедневие и многобройни задачи, всеки има нужна от бягство от клаксоните на колите и задачите, а Родопите са там и ни очакват. Дори и няколко часа там, се чувстваме живи и заредени с енергия, готови за нови подвизи и начинания на работния фронт, а при умора- планината е наш приятел и винаги можем да я посетим и да си подарим красота и спокойствие.

Подробна информация за всички интересни обекти в Родопите може да прочетете на: https://rodopi.travel/

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече