Новини от Бълария

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН документи за американски биолаборатории в Украйна

Днес, 19 април, Русия разпространи в Съвета за сигурност на ООН нови документи, свързани с американски биолаборатории в Украйна. Новината беше съобщена от Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител в ООН. „Натрупват се доказателства за военно-биологична дейност на територията на Украйна в нарушение на Конвенцията за забрана на биологични и токсични оръжия. Разпространихме съответните нови материали като официален документ на Съвета за сигурност”, е казал той, цитиран от сайта news.mail.ru.

Според дипломата става дума за данни, събрани от руското министерство на отбраната. Наскоро заместник-председателят на Държавната дума Ирина Яровая заяви, че парламентарната комисия за разследване на дейността на американските биологични лаборатории в Украйна е изпратила искане до Руското външно министерство да покани американски специалисти, с които темата да бъде обсъдена. Освен това тя уточни, че комисията ще проведе проучване на различни огнища на болести, възникнали на украинска територия.

Според руснаците са събрани доказателства, които потвърждават тясното сътрудничество между Украйна и западните страни в биологичните изследвания на особено опасни инфекции. Яровая е заявила, че Украйна се е превърнала в лаборатория за нечовешки експерименти за Пентагона. На 14 април руското министерство на отбраната обяви, че американски учени са тествали потенциално опасни биологични лекарства върху пациенти в психиатрична болница в Харков между 2019 и 2021 г. В средата на март министерството пусна документи от 2015 г., потвърждаващи участието на Пентагона във финансирането на военни биологични проекти в Украйна.

Отбелязва се, че в страната е изградена мрежа от над 30 биологични лаборатории. Освен това внесените в ООН документи разкриват продполагаеми планове на Киев да използва дронове за разпръскване на смъртоносни вещества.

През март руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва ще настоява за разглеждане на ситуацията с биологичните лаборатории в Украйна в рамките на Съвета за сигурност на ООН и във връзка с Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече