Новини от Бълария

Руската рубла стана единствената валута, която поскъпна спрямо щатския долар през април

Стойността на руската рубла отбеляза растеж спрямо долара на фона на други валути от развиващите се страни и се оказа единствената световна валута, която поскъпна спрямо долара през април. Според Московската борса от края на 2021 г. до 29 април рублата е поскъпнала с 6,2%, а на международния валутен пазар по данни на Forex американската валута е поевтиняла спрямо рублата с 5,6%.

Според експерти основният фактор за укрепването на рублата е притокът на приходи от износ: през март и април той е бил най-малко 1,7 милиарда долара на ден. „В резултат на това през април ръстът на рублата се ускори и надхвърли 18%, освен това руската валута е единствената в света, която се засили спрямо долара за един месец“ – коментира ситуацията анализатор, цитиран от ctrana.ua. Той добавя също, че при такива условия курсът на долара може да падне до 65 рубли.

На 29 април на Московската борса курсът на долара падна под 71 рубли за първи път от ноември 2021 г. Еврото падна под 75 рубли. Руската рубла се засили на фона не само на увеличение на приходите от износ. но и на подобряване на ситуацията на световните капиталови пазари и поради съгласието на някои страни от ЕС да приемат схемата за плащане на газ в рубли.

Според изданието някои експерти твърдят, че падането на долара и еврото е причинено изкуствено от ограничителните мерки, свързано с войната между Русия и Украйна. Според тях за руската икономика би било по-изгодно да се отдалечи от плаващия обменен курс на рублата и да въведе фиксиран валутен курс.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече