Новини от Бълария

САЩ и Китай са разработвали лабораторно коронавируси още преди пандемията

Учени от САЩ и Китай са разработвали нови коронавируси още преди пандемията от Covid-19, съобщи вестник „Telegraph“.

Това става ясно от съобщение, с което се търси безвъзмездна помощ за разработване на нов научен проект. Негови автори са учени от Института по вирусология на Ухан и от Университета на Северна Каролина, които са планирали да отглежда напълно нови вируси чрез кръстосване на фрагменти от геномни последователности на подобни коронавируси.

Това би бил вирус с нова последователност, който няма да бъде 100 процента еднакъв с който и да било друг вирус“ – цитира изданието думите на специалистите. Отбелязва се, че исканото през 2018 г. безвъзмездно финансиране на този проект обаче не е било осигурено.

Преди няколко дни професор Уанг Лингфа от Американско-сингапурския медицински университет Duke-NU прогнозира появата на нов коронавирус в света. Той предупреди, че коронавирусът SARS-CoV-2 може да мутира и да се върне от хора към животни, след което да премине обратно към хората, а тази вероятна нова мутация SARS-CoV-3 би предизвикала нова пандемия. „Това може да се случи по следния начин: например, човек, заразен с коронавирус Sars-CoV-2, оставя недояден от него плод някъде, а прилеп го намира и го изяжда“, казва ученият.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече