Новини от Бълария

Създадоха нанороботи за почистване на зъби

Инженери и лекари от Индийския научен институт са създали нанороботите Theranautilus. Те се контролират от магнитно поле и са в състояние да почистват зъбите от бактерии на места, където зъболекарите често не могат да достигнат. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Advanced Healthcare Materials“.

По време на лечението на кореновите канали лекарите премахват инфектираната мека тъкан вътре в зъба и след това третират мястото с антибиотици. Често обаче не е възможно напълно да се премахнат всички бактерии, особено някои устойчиви на антибиотици патогени.

Разработването на спирални нанороботи, които са направени от силициев диоксид и желязо, позволява премахването на инфекции дори там, където зъболекарите не могат да работят ефективно. Освен това този метод е по-безопасен от тежките химикали или антибиотиците, твърдят експертите. Тези устройства се управляват от магнитно поле с нисък интензитет.

Нанороботите вече са тествани върху мишки и проучването е показало, че този метод е безопасен и ефективен. Сега учените продължават да работят върху създаването на нов вид медицинско устройство, което ще се побира лесно в устата и също така ще позволява на зъболекарите да управляват Theranautilus вътре в зъбите по време на лечение на кореновия канал.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече