Новини от Бълария

Социалистите от „Връбница“, „Люлин“, „Красна поляна“ и „Лозенец“ подкрепиха с декларации съветниците срещу ръководството от „Позитано“

Националното ръководство върна ли „Модела ГЕРБ“ в Сопот, пита Иван Пешев, заместник-председател на БСП – София и секретар на групата на МК „БСП за България“ в СОС

Социалистите от районните организации на БСП във „Връбница“, „Люлин“, „Красна поляна“ и „Лозенец“ подкрепиха общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“ с декларации срещу ръководството от „Позитано“. Те проведоха заседания на районните си съвети от понеделник до сряда, на които насрочиха конференциите за номинации на кандидати за евродепутати за предстоящия вот за Европейски парламент. Състояха се заседания и на РС на БСП в „Студентски“ и в „Слатина“, където социалистите отхвърлиха предложенията за наказания и партийни санкции към действията на съветниците от МК „БСП за България“ за избор на председател на Столичния общински съвет и отчетоха, че по този начин те са изпълнили решение на Градския съвет на БСП – София.

„Твърденията на националното ръководство, че Градската организация е разделена са неверни и манипулативни, коментира Иван Пешев, който е заместник-председател на БСП – София, секретар на групата на социалистите в СОС и председател на РС на БСП в „Слатина“. – Доказват го събранията, които започнаха по райони. Двойният аршин, с който националното ръководство измерва действията на организацията ни в София и по страната категорично не се приема добре от нашите партийни членове. Ръководството обвинява нашата група съветници, че сме били върнали „Модела ГЕРБ“ в София. А в Сопот те върнаха ли „Модела ГЕРБ“? А Кристиян Вигенин предател ли е, след като в Ямбол съветниците от БСП гласуваха за представителя на ПП за председател на общинския съвет? Ами Стара Загора, Ловеч, Добрич, Видин… да не изброявам всички общини и градове. Не е ли истинското предателство това, че БСП има само 3% на местните избори в Перник, а в Благоевград сме 8-ма политическа сила?!“.

 

В позициите на районните организации, освен подкрепа за общинските съветници, има и призив към националното ръководство да се въздържа от прибързани решения и действия. „Не подкрепяме решенията на Изпълнителното бюро от 9 февруари 2024 г. за налагане на мерки за партийно въздействие и се обръщаме към групата общински съветници да отстояват предизборните си ангажименти, поети към нас – левите избиратели независимо от тези решения и да работят за  идеите и ценностите на БСП и  за гражданите на София, пише в позицията на район „Красна поляна“. – В началото на 2024 г. светът, Европа и България имат нужда от мир. От мир имаме нужда и ние в БСП – мир в Партията, мир в лявото пространство, мир с Президента, мир и диалог с всички българи, които искат промяна и по-добър живот. Убедени сме, че това е огромното желание на всички истински членове и симпатизанти на БСП в София и страната. Призоваваме членовете на парламентарната група на „БСП за България“, членовете на Националния съвет и всички социалисти да се замислим, да усетим в каква опасност е нашата партия и лявата идея, да сложим край на братоубийствените войни срещу „врага с партиен билет“ и да започнем работа за консолидация на БСП и на всички леви и антифашистки сили в нашата изстрадала България“.

„Ние, членовете на Районната организация на БСП във „Връбница“, изразяваме нашето политическо доверие, категорично подкрепяме и стоим твърдо зад групата на Местна коалиция „БСП за България“ и нашия председател Станислав Младенов, който е част от нея. Вярваме, че чрез него и заедно с останалите общински съветници ние имаме шанс да реализираме политиките, за които получихме подкрепа от гражданите на местните избори. Уверени сме, че групата на Местна коалиция „БСП за България“ занапред ще спазват партийната дисциплина и ще уважават решенията на Националния съвет на БСП, пише в позицията на РС на БСП – „Връбница“. – Призоваваме за повече разум от страна на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП. Вярваме, че решенията, които ще взимат оттук нататък ще бъдат подчинени на запазването и добруването на БСП като единна и силна социалистическа партия“. 

Политическите действия на съветниците в София са сходни с тези на съветници социалисти от десетки общини в цялата страна, които в сложна конфигурация са принудени да гласуват с различни представители на управляващото мнозинство – ПП/ДБ, ДПС и ГЕРБ, пишат социалистите от „Лозенец“ в позицията си. – Санкционирането на подобни действия би означавало по същата логика да се санкционират стотици съветници в цялата страна и БСП да остане без представители в местната власт в цели области за четиригодишен период, което ще има дългосрочни тежки последици за бъдещето на партията. В навечерието на изборите за Европейски парламент е изключително важно да дадем знак за консолидация на партията. Димитър Благоев-Дядото, първооснователят и патриарх на социалистическата партия ни завеща да не вярваме на баналните очевидности и да търсим изхода в безизходността. Защото няма безизходни ситуации, има безизходни партии, които умират и изчезват от политическата сцена“.

„Ние люлинските социалисти, спазвайки принципите за демократичност и колективно взимане на решение в нашата партия, уважаваме различното мнение и търсим консенсус в този процес. В тази връзка не можем да приемем позиции от наши членове, публикувани в публичното пространство, които не са обсъждани на РС, да изразяват мнението на люлинската организация по един или друг въпрос. Смятаме това за некоректно и противоуставно, пише в позицията на РС на БСП в „Люлин“. – Във връзка с позиция на ИБ на НС на БСП, относно снемане на доверието към групата ни общински съветници в СОС, смятаме, че същото е необосновано, прибързано и създава условия за разделение в Софийската градска организация на БСП“.

В началото на седмицата позиция в подкрепа на общинските съветници от Местна коалиция „БСП за България“ приеха и от Младежкото обединение в БСП – София.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече