Новини от Бълария

Според Китай САЩ се опитват да създадат индо-тихоокеанска версия на НАТО

САЩ се опитват да създадат индо-тихоокеанска версия на НАТО и именно това е истинската цел на Вашингтон, заяви на годишната пресконференция на Националния народен конгрес на Китай членът на Държавния съвет, министърът на външните работи на Китайската народна република (КНР) Уан И.

Истинската цел на Индо-тихоокеанската стратегия е да се опита да създаде индо-тихоокеанска версия на НАТО“ е казал по-точно той, цитиран от ТАСС. Според китайския външен министър тази стратегия на Вашингтон е насочена към поддържане на хегемонна система с доминираща роля на САЩ. Това от своя страна се отразява на регионалното сътрудничество.

Приветстваме инициативи, които отговарят на реалното състояние на нещата в региона, удовлетворяват изискванията на всяка страна и категорично се противопоставят на подбуждането към регионална конфронтация, създаването на конфронтационни лагери“, е добавил външният министър.

По-рано Уан И каза, че китайското правителство призовава САЩ, НАТО и ЕС да се включат в диалог с Русия при равни условия, за да разработят устойчив механизъм за гарантиране на сигурността в Европа. Освен това той отбеляза, че Китай се противопоставя на всякакви действия, които не допринасят за дипломатическото уреждане на украинската криза.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече