Новини от Бълария

TikTok се оказа заплаха за националната сигурност в САЩ

Социалната мрежа TikTok попадна в полезрението на американските законодатели – според републиканските сенатори и националния регулатор на съобщенията приложението представлява риск за националната сигурност.

„Гардиън“ („Guardian“) съобщава, че деветима сенатори републиканци са изпратили официално писмо до TikTok след доклад от „Buzzfeed“ миналия месец, в който се твърди, че служителите на „ByteDance“ (компанията майка на TikTok) са имали достъп до лични данни на американски потребители от работното си място в Китай. Британският ежедневник добавя, че републиканец, член на Федералната комисия по комуникациите (FCC), е поискал от главните изпълнителни директори на Apple и Google да премахнат TikTok от своите магазини за приложения, докато проблемът не бъде разрешен.

От TikTok са отговорили на писмото на сенаторите и са заявили, че компанията работи с администрацията на Байдън по споразумение, което „ще защити напълно потребителските данни и интересите на националната сигурност на САЩ“, съобщава „Ройтерс“. Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Ци Чу (Shou Zi Chew) е споделил, че „ByteDance“ работи с американската компания за облачни изчисления „Oracle“ върху „нови, усъвършенствани контроли за сигурност на данните, които се надяваме да финализираме в близко бъдеще“.

В писмото на компанията се признава, че служителите в Китай служители „могат да имат достъп до потребителските данни на TikTok в САЩ“. Въпреки това се твърди, че достъпът е предмет на „стабилен контрол на киберсигурността и протоколи за одобрение на авторизация, контролирани от нашия екип за сигурност, базиран в САЩ “.

През последните години TikTok бързо се превърна в една от най-големите социални мрежи в света. През септември 2021 г. тя отчете един милиард активни потребители месечно по целия свят, което представлява ръст от 45 процента в сравнение с предишната отчетена цифра от 689 милиона през юли 2020 г. Експертите определят стойността на компанията между 50 и 75 милиарда долара.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече