Новини от Бълария

Турция блокира „Дойче веле“ и „Гласът на Америка“

В Турция беше ограничен достъпът до германския телевизионен оператори „Дойче веле“ („Deutsche Welle“) и до американския „Гласът на Америка“ („Voice of America“). Той вече може да се осъществява само чрез преминаване през VPN, съобщава „Льо Монд“.

Забраната на турския медиен надзор за достъп до германската и американската обществена телевизия предизвика критики и обвинения в цензурата, отправени от някои западни медии.

Върховният съвет на радиото и телевизията в Турция всъщност изпълни свое решение от февруари, изискващо от международните медии, които излъчват телевизионно съдържание на турски онлайн, да кандидатстват за лиценз за излъчване. Тай като такъв не е бил поискан, съдът в Анкара постанови ограничаване на достъпа до сайтовете на „Дойче веле“ и „Гласът на Америка“ късно в четвъртък. Нито един от двата уебсайта не беше достъпен в Турция в петък.

В изявление от „Дойче веле“ заявиха, че онлайн емисиите на медията не отговарят на изискването за лицензиране, защото то „би позволило на турското правителство да цензурира редакционно съдържание“. Генералният директор Петер Лимбург е заявил, че това е обяснено подробно на борда на турското радио и телевизия, съкратено RTUK. „Например, медиите, лицензирани в Турция, са задължени да изтриват онлайн съдържание, което RTUK тълкува като неподходящо. Това е просто неприемливо за независим телевизионен оператор. DW ще предприеме правни действия срещу блокирането, което се случи сега“ – е казал г-н Лимбург, цитиран от „Льо Монд“.

Илхан Таши, член на RTUK от основната опозиционна партия в Турция – Републиканската народна партия – е заявил, че се противопоставя на блокирането на двата чуждестранни телевизионни оператора. „Ето ви свободата на печата и напредналата демокрация!“ — възкликна саркастично той в Туитър.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече