Новини от Бълария

Урсула фон дер Лайен заплашително предупреди Италия в навечерието на изборите в страната

Ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Италия да очаква последствия, ако се отклони от демократичните принципи. Изказването й, направено в Принстънския университет в навечерието на изборите в Италия, беше прието като заплаха от някои политически кръгове в страната.

По-конкретно Фон дер Лайен заяви, че ако бъдещото правителство на Ботуша е демократично и изрази желание да работи с ЕК, всичко ще бъде наред. „Но ако нещата се насочат в трудна посока, ние имаме начини за противодействие“ – е заявила тя и е напомнила за Полша и Унгария.

Това изказване бе възприето като заплаха към крайнодесните партии в десния предизборен блок, който се очаква да победи на изборите в Италия в неделя. „Какво е това, заплаха ли е?„, написа в Туитър лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини. „Това беше една долна заплаха. Едно нежелано нахлуване. Тази госпожа представлява всички европейци, заплатата й се плаща от всички нас и това беше отвратителна и арогантна заплаха„, заяви още той и призова към „уважение към свободния, демократичен и суверен вот на италианския народ„.

Освен това Салвини обяви, че депутатите от партията му в Европейския парламент ще внесат искане за вот на недоверие на Фон дер Лайен. „Ако аз бях председател на Европейската комисия, аз щях да бъда по-обезпокоен за енергийните сметки“ – каза още Салвини и заяви, че в неделя гласуват италианците, „а не бюрократите от Брюксел„.

Споменавайки Унгария и Полша, Фон дер Лайен изглежда е имала предвид препоръката на ЕК комисия да се суспендира изплащането на 7,5 милиарда евро от европейските средства за възстановяване на икономиката на Унгария след пандемията. ЕК препоръча това заради недостатъчните според нея усилия на Унгария в борбата с корупцията. Преди две години ЕК въведе подобни финансови санкции заради „подкопаване на демокрацията“ в Полша и Унгария.

На фона на разгорелия се скандал говорител на ЕК се опита да разясни какво е искала да каже Фон дер Лайен по адрес на Италия. Според Ерик Мамер председателката на Еврокомисията не е искала да се меси в италианската политика. „Тя подчерта ролята на ЕК като гарант на европейските договори по отношение на върховенството на закона“ – обясни говорителят.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече