Новини от Бълария

Уволниха хореографка от собствената й компания, защото отказала да използва небинарни местоимения за транссексуалните танцьори в трупата

Известната британска хореографка Роузи Кей подаде оставка и напусна от собствената си танцова компания. Причината е криворазбраната политкоректност, която тресе Острова (а и не само) през последните години. Оказва се, че г-жа Кей има „неправилни“ разбирания за биологичния пол и за правата на жените.

По време на обсъждане на нов спектакъл с танцьори в дома й в края на август избухнал спор, свързан с темата за т. нар. „джендър“. Някои от танцьорите били скандализирани от нейната позиция и написали протестно писмо, адресирано до хореографката, след което я дали на съд. В писмото те цитират собствените й изказвания, сред които имало твърдения, че „да се определяш като небинарен е кръшкане“, „разрешаването на транс хора да приемат хормонални блокери създава евнуси“ и „трансжените са опасност за истинските жени и искат да имат достъп до женски тоалетни, зада извършва сексуални посегателства“.

Друго голямо прегрешение на домакинята било, че отказала да използва небинарни местоимения, когато се обръща към двама от танцьорите, определящи себе си като транссексуални.

Освен това Кей не вярвала, че човек може да промени биологичния си пол, и е казала, че правото й да бъде критична по темата й е гарантирано от закона. Това обаче е довело до остър конфликт с част от гостите в дома й, според които изказванията на шефката им били трансфобски. Според тях на фона на нарастващата трансфобия в Обединеното кралство поставянето под въпрос на самоличността на транс хората води до разделение и може да стане причина за престъпления от омраза.

Танцьорите признават, че уважават „правото на Роузи да поддържа убеждението си, че биологичният пол е неизменен„. „Въпреки това никой, независимо колко голяма е платформата му, няма право да създава враждебна работна среда. Тя злоупотреби с властта си като наш шеф„.

От гледна точка на Кей разразилият се скандал е поредната илюстрация на това, че жените, които действително защитават женските права, умишлено се дискредитират чрез обвинения, че се страхуват / мразят?/  хората, които се възприемат като транс.

Това беше вечеря в собствения ми дом, на която бях нападната от шестима души. Враждебността всъщност беше насочена към мен и продължи близо четири месеца. Не се извинявам, че се изправих срещу това отношение, използвайки „силата“, която съм си извоювала през 20-годишната си кариера. Други жени, които нямат тази сила, не могат да се противопоставят на подобни обвинения, както направих аз. Това не е насочено към танцьорите, а към токсичната природа на културата, която ще доведе до там жените да започнат да си губят хляба, когато вярват, че биологичният пол е реалност… Все още съм в шок, че гостоприемството може да приключи с подобно обвинение„.

Пред BBC Роузи Кей заявява, че не е трансфоб и вярва, че всеки възрастен човек може да живее както намери за добре, но от друга страна вярва и в правата на жените. Присъствието на мъже, които могат да излъжат, че са трансжени и да влязат в женски тоалетни, могат да причинят травма на жени, които са претърпели сексуално насилие, а техният брой не е незначителен„.

Срещу хореографката е повдигнато съдебно обвинение, което тя е обжалвала, но след обжалването е започнало друго разследване, което все още продължава. „Беше абсолютен кошмар за психичното ми здраве„, казва Кей. „Не обвинявам танцьорите. Всеки има право на своите възгледи. Но имам чувството, че съм подложена на несправедлив процес“…

Според нея фактът, че танцовата й компания ефективно отстранява своя основател и творчески лидер, показва степента, до която организациите на изкуството са обхванати от идеологията за половата идентичност.

Бъдете сигурни, че хората, които са се наговорили да направят живота ми черен през последните четири месеца, не са ме съкрушили. Ще се върна
“ – обещава Роузи Кей.

Снимка: www.facebook.com/RosieKayDanceCompany/

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече