Новини от Бълария

Във Великобритания коментират, че САЩ блъфират с темата за Украйна и трябва да се откажат от разширяването на НАТО на изток

САЩ трябва да се откажат от разширяването на НАТО на изток и да определят външнополитическите си приоритети. Така авторът на британското издание на „The Week“ Деймън Линкър коментира нарастващото напрежение между Русия и Запада.

Линкър заяви, че НАТО е разширило военното си влияние по света чрез войните в Югославия, борбата срещу „Ал Кайда“ в Афганистан, нахлуването и окупацията на Ирак и свалянето на режима на Муамар Кадафи в Либия. Той обобщава, че НАТО отдавна е престанал да бъде отбранителен съюз и няма никакви притеснения пръв да използва военна сила.

Колумнистът на изданието казва още, че САЩ винаги се държат така, сякаш имат намерение да защитят определени държави от мащабни военни заплахи и да им дадат гаранции за сигурност и подкрепа, въпреки че всъщност никога не са били готови за това. Опитът с Ирак и Афганистан показа, че гаранциите на Вашингтон за Украйна също са блъф.

Сега нашите геополитически съперници вече не са готови на непрекъснати отстъпки. Путин, например, изглежда e готов да тества твърдението, че залогът на Русия в близките до нея страни (в Украйна, както и в Грузия и Беларус) е много по-голям, отколкото нашият – и е доста вероятно резултатът от този тест да бъде решен в негова полза. Скорошно проучване на YouGov, поръчано от института „Чарлз Кох“ например показва, че само 27 процента от американците биха подкрепили война с Русия, ако тя нахлуе в Украйна. Дори не е ясно дали Европейският съюз ще бъде в състояние да наложи болезнени нови икономически санкции на Русия в отговор на нашествието – всичко това означава, че Путин може да надделее в опита си да спре разширяването на НАТО“ – пише Линкър.

Според него НАТО е в патова ситуация. Ако Западът се оттегли от позициите си в Европа, това ще бъде сигнал за Китай в конфликта с Тайван, но ако алиансът продължи да блъфира, това ще доведе до увеличаване на военното напрежение и това може да има непредвидими последици. В заключение авторът призовава за честно и публично признаване на блъфа и отстъпление към позиции, от които САЩ и НАТО наистина са готови да се борят със заплахата от ескалация, демонстрирайки тази решимост пред геополитическите съперници на Вашингтон по възможно най-ясния начин.

Кризата в Украйна трябва да се разглежда като възможност да поемем този болезнен, но необходим процес на по-разумен подбор на бойните полета“, препоръчва Линкър.

По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза в интервю за CBS, че следващата седмица Вашингтон ще бъде готов да обяви нови стъпки в контактите си с Москва. На 10 януари в Женева се проведоха консултации по въпросите на договора за сигурност в Европа, а на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО. Освен това на 13 януари във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество, на което бяха разгледани и руските предложения.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече