Новини от Бълария

Защо САЩ превръщат Украйна в биологична бомба

За „пояса от военно-биологични лаборатории на САЩ”, обграждащ Руската федерация, са написани десетки статии – с информация, събирана и от специалисти, и от журналисти. Те са доказателство за явните заплахи, идващи от този „пояс” , както за страните, където са позиционирани тези лаборатории, така и за Русия.

Биологичното оръжие е оръжие за масово поразяване, което се нарежда редом с ядреното и химическото, но според експерти, употребата му предизвиква най-голям ефект: притежава способността да поразява хора, животни и селскостопанска продукция; гъвкаво е; има огромно психологическо въздействие; няма прегради при проникването му; съществува огромно разнообразие от биологични агенти, като е налице инкубационен период, позволяващ да се скрие източникът на заразата; саморазпространява се; постига висока резултатност при сравнително ниски разходи.

„Мнозина си спомнят събитията от есента на 2001 година, когато САЩ бяха засипани с писма с така наречения „бял прашец”. Разследването показа, че става дума за терористичен акт, организиран от лица, свързани с военно-биологичните центрове в Америка. Когато този „прашец” бе подложен на изследване в специализирани лаборатории, на бял свят излезе прелюбопитен факт. Оказа се, че той представлява смес от лиофилизирани спори на антракс и специален пълнител, който експертите скромно нарекоха „някакъв силикагел”. Най-голямата частица в състава на този „бял прашец”, включваща спори, не надвишава 3 микрона, а частиците силигател,  който се използва за поддържането на суха среда, са в субмикронни размери. 

(Силикагел се слага в опаковки от лекарствени разтворими таблетки и електронни компоненти – например, харддисковете за компютри. Силикагелът има пореста структура и голяма вътрешна повърхност и може да поглъща влага до 40% от собственото си тегло. Не е токсичен и е незапалим – бел. прев.) Лиофилизираните спори на антракса, както става ясно, също са известни на химиците, така както им е известен и щамът Ames, който е в състояние да прекрати защитното действие на ваксините и е устойчив към лечението с антибиотици, използвани в Русия при лекуването на антракс.

Белият прашец, който е приготвен по специална рецепта, е предназначен за касетъчни боеприпаси и при употребата им прашецът прониква в дълбоките части на белите дробове и предизвиква заболяване у хората. Според условията на Конвенцията от 1972 година (Конвенция за забрана на разработване, производство и трупане на запаси на бактериологическо (биологическо) и токсично оръжие и унищожаването му – бел. ред.) в САЩ не би трябвало да има подобни рецепти и боеприпаси. Това обясни преди няколко години специалистът по проблемите на биологичната сигурност, микробиологът и кандидат на биологическите науки полковник от запаса Михаил Супотницки. 

По неговите думи биологичната военна активност на САЩ никога не е прекратяванаОсобена тревога предизвикват биологичните лаборатории, открити от Съединените щати за последните 12 години в страните от бившия СССР. Тяхната дейност е засекретена, в нея пряко участват американци, лабораториите са построени с американски пари, наблюдава ги Министерството на отбраната на САЩ. До държавния преврат в Украйна, в страната бяха създадени 15 такива обекта, при което 14 от тях са в областни центрове:

– В Одеса, 2009 година (Централна референтна лаборатория [CRL], използвайки базата на противочумната лаборатория на Украинския научно-изследователски институт „Мечников”. Специализира се в изучаването на човешките патогени. Министерството на отбраната на САЩ влага в проекта около 3,5 млн. долара);

– Във Виница, 2010 година (Диагностична лаборатория, в която са вложени 1,5 млн. долара. Източникът на парите е същият);

– През 2011 година биологични лаборатории се откриват в Ужгород (Закарпатска диагностична лаборатория за 1,9 млн. долара), в Днепропетровск (Диагностична лаборатория за 1,9 млн. долара и Държавна регионална лаборатория по ветеринарна медицина за 1,8 млн. долара), в Симферопол (Кримска републиканска диагностична лаборатория на стойност около 1,9 млн. долара). Всички те са спонсорирани от Пентагона;

– През 2012 година в Лвов са открити две лаборатории (за 1,9 млн. долара и 1,7 млн. долара), по една – в Харков (за над 1,6 млн. долара), Киев (за над 2,1 млн. долара), Луганск (за около 1,75 млн. долара), Херсон (за повече от 1,7 млн. долара), в Тернопол ( за 1,75 млн. долара). Финансирането на всички лаборатории е изцяло от Министерството на отбраната на САЩ;

– През 2013 година трета биологична лаборатория получава Лвов (използвайки базата на Лвовския научно-изследователски институт по епидемиология и хигиена, вложените в него пари са над 1,5 млн. долара);

– Неизвестна е съдбата на Мерефската CRL (в базата на Харковския институт за експериментална и клинична ветеринарна медицина), който се канеха да открият през 2013 година, но заради протестите на местното население нещата бяха отложени. На територия от 30 километра в Харков американците възнамеряваха да изследват щамове на антракс, чума, птичи грип, шап и други вируси; да ги усъвършенстват и да ги правят по-патогенни. Това трябваше да се случи в жилищен квартал, което не на шега уплаши хората. Те не се успокоиха нито от увещанията на чиновниците, че лабораторията не крие никакви опасности, нито от уверенията, че САЩ са готови да вложат в нея 15 млн. долара. В крайна сметка харковските власти отклониха проекта (най-вероятно той просто е бил пренасочен на друго място в същата област на Украйна).

Не е ясно какво се е случило със създаването на нови биологични лаборатории в Украйна в периода от 2014 година досега. Носят се най-различни слухове, но липсват достоверни данни: за работата на съществуващите вече биолаборатории; за откриването на нови такива украинските медии мълчат, темата е табу. Отчитайки съществуващите фактори за опасност в Украйна (въоръженият конфликт продължава четвърта година, престъпността се увеличава, политическата обстановка е нестабилна), не е трудно да си представим каква заплаха причинява украинската власт, със скупчените в региона лаборатории, на Беларус, Русия, Молдова, Приднестровието, страните от Европейския съюз.

От 2009 година (тогава в Одеса е открита първата биологична лаборатория) Украйна бе „нападната” от епидемии. И всеки път властта получаваше възможност да натъпче джобовете си за сметка на „борбата” с тях. Достатъчно е да припомним вълната от „свински грип”, истерията около която даде възможност на управляващите да „похарчат” около 40 млн. долара. Заради липса на серуми през 2017 година, изведнъж се образува огнище на ботулизъм, поради което в Киев и Херсон загинаха хора. През 2012 година жителите на Украйна „внезапно” започнаха да боледуват от морбили (бяха регистрирани над 13 000 случая), сега шарката отново се завръща; в средата на юни броят на заразените в Одеска област и  Галичина отново се увеличава.

През септември 2016 г. в Измаил (също Одеска област) избухна неизвестна чревна инфекция, от която пострадаха предимно деца. За денонощие буквално стотици хора потърсиха лекарска помощ, а два дни по-късно броят на болните надвиши 400. Причините така и не бяха открити: първоначално местните власти под клетва твърдяха, че анализите на водата съответстват на санитарните норми, после приписаха вирусите на извънредната ситуация в Измаил, които, видите ли, случайно попаднали във водата. Това официално твърдят бившият губернатор на Одеса Михо Саакашвили и „главният лекар на Майдана” Олга Богомолец).

През 2016 година в Украйна пак се завърна „свинският грип” – заболяване, което се характеризира с много бързо развитие на нетипична пневмония. От 2012 година в Украйна се шири АЧС – африканска чума по свинете. През 2015 година в Киевска област, в най-големия агрокомбинат „Калита”, заради АЧС бяха унищожени всички свине (повече от 60 000), а за пет години борба с „внезапно” нападналата свинете в Украйна чума бяха утилизирани над 100 000 животни. Не съществуват никакви ваксини и серуми срещу АЧС, смъртността е 100%, всеки контакт с болни животни води до заразяване. Практически невъзможно е да се определи източникът на зараза: вирусът АЧС може да се запази в земята приблизително 8 месеца, да „живее 5 месеца в пушени колбаси, месо и сланина, повече от 3 месеца – в тор.

Шест месеца след кремирането на заразените животни действа карантина, а развъждането на нови е възможно едва година след приключването ѝ. Вирусът АЧС е в състояние не само да съсипе бизнеса на неголяма свинеферма, но и на крупно агростопанство, загубите от което могат да възлязат на десетки милиони долариКартата на разпространение на АЧС в Украйна показва, че украинската „свинска заплаха плътно се приближава до беларуската, руската и приндестровската граници.

Американският проект за „биобезопасност”, част от който е широко разгърнат в Украйна, не е нищо друго, освен маневра, чиято цел е да заобиколи Конвенцията от 1972 година. Военно-биологичните лаборатории, които са легендирани като средство за „намаляване на биологичните заплахи” в тази или онази държава, в действителност представляват поставяне на мрежата за изучаване на въздействието на вирусите и бактериите на конкретен генетичен фонд – било то хора, животни или растения – под контрола на Пентагона. 

Тук се открива изключително широко поле за дейност: с помощта на патогените може да се влияе на растениевъдството и животновъдството, да се контролират локалните и тоталните епидемии. В края на 2016 година ЕС забрани на Украйна да изнася птиче месо, понеже в Херсонска област, видите ли, „изведнъж” пламнал „птичи грип”; при което забраната действаше на цялата територия на страната. Износът на птици (основно кокошки) ежемесечно носеше на украинското птицевъдство над 4 млн. долара. Тази година „птичият грип” застрашава украинските контракти с Африка и страните от Близкия Изток, които миналата година след избухването на заболяването въведоха ограничителни мерки в това отношение. Ако болестта се прояви отново, най-големият „птичи” търговски партньор на Украйна (27% от целия експорт на украинско птиче месо и 35% кокоши яйца) ще въведе забрана и положението с местното птицевъдство ще стане критично (при някои украински компании износът в Ирак съставлява над 75% от общия обем на производството).

С помощта на медиите и благодарение на експерти, в обществото се насажда мнението, че разпространителите на АЧС и на „птичи грип”, са дивите птици, при които вирусите мутират и се връщат вече с нови свойства, увеличаващи и ускоряващи смъртността при животните. Що се отнася до хората, тук е достатъчно да се организира информационен бум за заразяването на водата, прогнилите водопроводни тръби, остарелите колбаси или туристите от далечни страни, донесли вируса. 

Това е ценното на биологичната бомба, че е невидима, а източникът на заразата е практически невъзможно да бъде установен. Не може да се скрие само един фактор: от момента, в който американските военни се заеха да обгръщат Украйна с мрежа от CRL (биологични лаборатории) с цел „намаляване на биологичните заплахи”, количеството и мащабите на тези заплахи нарасна в пъти. И сега вече самата Украйна се превърна в биологична бомба за Русия, Беларус и Приднестровието.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече