Новини от Бълария

Димчо Дебелянов се падна на матурата по български език и литература

„Споменът – скръб и утеха“ по стихотворението „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов е темата, която се падна на първата задължителна матура по български език и литература тази година. Зрелостниците могат да разсъждават върху нея, или да изберат да пишат есе на тема „Тежестта на думите“. В рамките на 120 минути те трябваше да създадат текст с обем до четири страници.

Изпитът започна в 08:30 ч. тази сутрин. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

Максималният брой точки на матурата остава 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. 

46 661 младежи са подали заявления за явяване на днешния изпит. Допуснати са обаче 44 206 зрелостници, а останалите не са завършили успешно 12 клас. На матурата са се явили 43 028 души, което е 97% от всички допуснати.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече