Новини от Бълария

Протестно шествие на Движението за култура днес. Вижте какви са исканията!

Новосформираното Движение за култура планира днес (16 март) протестно шествие, което ще започне от 14 часа от Министерството на културата, ще мине пред Президентството и ще приключи пред Министерски съвет. След шествието Движението ще представи официално исканията си на Президента на Република България, Министър-председателя на Република България и Министъра на културата.

„Движение за култура“ беше създадено в началото на седмицата, когато на пресконференция в БТА беше обявено, че създателите му ще настояват за адекватно законодателство за творческите институции. По думите на проф. Георги Каприев липсата на такова отваря възможност за една кризисна ситуация, която руши една национална институция, каквато е Народният театър, но това се отнася и за всички останали институции. „Затова искаме да инициираме законодателни промени“ – каза той.

Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура„, каза проф. Каприев. По думите му промени се необходими в комисиите, с които се избират ръководствата на тези институции , вътрешните правилници, липсата на контрол и възможността за адекватно представяне на качеството на продукцията.

Готови сме да работим с държавните структури – Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура“, заяви проф. Каприев.

„Движение за култура“ бе представено от Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Ето какви са техните искания, които ще бъдат внесени официално в съответните институции:

Уважаеми господа управляващи Републиката,

Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина.

Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на

г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя

Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране.

Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.

Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност.

Уважаеми господа управляващи Републиката, ние се обявяваме за създаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

Декларираме, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.

Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван!

Снимка: https://www.facebook.com/liliabadjieva

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече