Новини от Бълария

45% ръст на потребителите, атакувани с кражби на пароли през последните шест месеца

Киберпрестъпниците непрекъснато измислят нови методи за онлайн измами. Повишена активност на измамници, които крадат пароли чрез използване на специалния зловреден софтуер Trojan-PSW, забелязват експертите на Kaspersky. Този софтуер е сред т.нар. „крадци на пароли“ и на други данни от акаунтите на потребителите.

Специалистите са анализирали данни за опитите за заразяване през 2020-2021 г. (от януари до септември). Според тяхното проучване в този период има ръст в броя на атакуваните потребители. През септември например е имало с приблизително 160 000 повече потърпевши, отколкото през април, което е увеличение от 45%. През последните месеци експертите са забелязали и рязко покачване в броя на опитите за атаки: третото тримесечие на 2021 г. (от юли до септември) бележи увеличение от почти 30%. Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година: от 24,8 милиона на 25,5 милиона.

Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и остават популярна стока на черния пазар. Поради тази причина насърчаваме онлайн потребителите да вземат допълнителни мерки за защита на акаунтите си. Например – чрез използване на многофакторния метод за удостоверяване на самоличността при влизане в сайтове и приложения. Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни „крадци на пароли“, също налага необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си“, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

За да не ставате жертви на зловреден софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли, специалистите съветват винаги да актуализирате софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа и да използвате сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си. Важно е също така да избягвате да публикувате онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността Ви, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и други подобни данни.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече