Новини от Бълария

Българите не вярват на неправителствените организации

Едва един от седем българи има доверие на неправителствените организации в страната, става ясно от национално представително изследване на общественото мнение. Почти половината от българите (46%) нямат доверие на НПО (неправителствени организации), а цели 38% нямат мнение по въпроса. Общата оценка за НПО, дадена от анкетираните, поставя сектора по-ниско от главния прокурор, що се отнася до общественото доверие. Изнесените данни са от проучване, осъществено през октомври 2021 г. сред населението на възраст над 18 г. по стандартизирана анкетна финансирано от института „Отворено общество – София“

За никоя друга институция в анкетния списък на представителното изследване на общественото мнение българите не са се изказали толкова скептично. Като конкретна причина за недоверието се посочва, че финансирането на неправителствените организации идва от чужбина. Това очевидно поставя под съмнение истинските цели на въпросните институции.

Една трета от анкетираните, които нямат доверие на НПО, смятат, че щом има пари, идващи от чужбина, значи нещо е съмнително. Половината са отговорили, че всъщност нямат информация за дейността на организациите. Като друга причина за недоверието се посочва, че в медиите има негативна информация за НПО (17%). Има и отговор, че хората не се доверяват на неправителствените организации именно защото са неправителствени (4%).

Това може да бъде обяснено с факта, че реално нито една НПО и не е упълномощена официално от граждани на страната да представлява дадена група хора (родители, деца, определени онеправдани групи от обществото). Въпреки че работещите в тези организации не са избирани чрез демократични процедури, те всъщност действат от името на различни обществени групи.

От друга страна обаче основните им дейности са свързани с това да влияят върху държавните политики. Мнозина смятат това за неприемливо, тъй като на практика самите организации няма как да носят отговорност за действията си пред цялото общество.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече