Новини от Бълария

Българите пишат оценка „Добър (3,57)“ на правителството за първите 100 дни на власт

Българското общество пише оценка „Добър (3,57)“ на правителството за изминалите 100 дни на управление, които бяха белязани с кризи във външната и вътрешната политика, войната в Украйна, Ковид вълна и нарастващи цени на енергоносителите. Оценката на обществото беше част от специалното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за БНТ и предаването „Референдум“ на 22 март (вторник).

Тук виждаме сечения на три параметъра: първо – на нашето правителство се е паднала трудна задача, на второ място – неудовлетворителни резултати в много направления и трето – очакването това правителство да има бъдещи постижения“ – коментира Боряна Димитрова, социолог и управител на агенция „Алфа Рисърч“.

Според данните, 53% от българското общество не смятат, че конфронтацията между управляващи и опозиция ще доведe до предсрочни избори през тази година.

На въпрос в кои сфери одобряват най-много постигнатото от кабинета и къде са нужни повече действия като най-високи се откроиха очакванията в сферата на доходите и инфлацията, където над 85% не са доволни от постигнатото. Обществото очаква и по-категорични резултати в съдебната реформа и енергетиката. Най-висок процент, над 40% от запитаните, виждат положителни резултати в отбраната и сигурността, позицията за войната в Украйна и външната политика, както и овладяването на Ковид кризата.

Социологическата агенция „Алфа Рисърч“ провери и какви са нагласите след арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Според 60,9% от хората акцията в късните часове на 17 март е провал на МВР, защото извършва арести без доказателства. Според 34,4% това е успех на правителството в борбата срещу корупцията, а 4,7% остават без мнение.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече