Новини от Бълария

България няма да има проблем с доставките на газ, заявиха от правителството

България няма да има проблем с доставките на газ, въпреки че руската компания „Газпром“ спира доставките за страната ни. Такова обещание дадоха съпредседателите на партията „Продължаваме промяната“ по време на съвместна извънредна пресконференция. Тяхното обяснение за това, че са спрени доставките на газ от Русия за България, Полша и Литва, е следното: „Спрени са доставките засега, тъй като това са първите три държави с плащания. Това е календарът на плащанията към „Газпром“.

Вицепремиерът Василев заяви още, че срещу България се води безпрецедентна икономическа война, и съобщи, че в Брюксел ще се водят разговори за общи покупки на газ. Според него за момента доставките на газ са гарантирани, като част от суровината може да бъде доставена през връзките с Турция на цена, която засега ще е с 20% по-висока.

При срещата си с журналисти премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев отрекоха да има разрив в отношенията им с президента Румен Радев, но определиха позицията му срещу военни доставки за Украйна като „позорна“. „Позицията (за Украйна), която господин Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да ѝ помогнем… Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станем васали. Ние като правителство и партия няма да го допуснем„, заяви вицепремиерът Асен Василев

В България има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават интересите на Русия“ – заяви в пряк текст и премиерът Петков. „ПП ще защитава основно само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство„, допълни той и обяви, че всяко негово действие „ще бъде в полза и просперитет на нашата страна„.

По отношение на позицията на управляващата партия по темата за евентуална военна помощ за Украйна Петков заяви: „И между другото, „Продължаваме промяната“ направи своя първи изпълнителен съвет и ние решихме, че като партия „Продължаваме промяната“ ще подкрепим военно-техническа помощ за Украйна и това е нашето истинско желание като партия и това ще бъде и нашето гласуване в парламента следващата седмица„.

Политиката да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва и изнудва, приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори с агресора. От една страна виждаме позицията, че държавите трябва сами да определят своята политика. От другата страна е цялата концепция за велики сили и сфери на влияние и малките държави като васали. България не е и няма да бъде васал“ – обяви още Василев. Той направи аналогия със ситуацията по време на Втората световна война и на свой ред зададе въпрос към журналистите защо според тях България е обявена за неприятелска страна от Русия.

Снимка: promeni.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече