Новини от Бълария

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. „Това е пътят на държавите като Полша, Унгария и Чехия, които се опитват да запазят поне частица суверенност“ – отбеляза Кристиян Шкварек

Служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

България не е била изслушана за готовността й за влизане в зоната, въпреки че това е било точка от дневния ред на заседанието на Еврогрупата в началото на тази седмица. Според министър Велкова причината е, че България не изпълнява инфлационния критерий по Маастрихт и не е приела необходимото законодателство, за да поиска оценка за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 г. Въпреки че разпуснатото вече 48. Народно събрание одобри бързото присъединяване на България към еврозоната, не успя да гласува ключови законопроекти.

Пред БНР Велкова уточни, че освен приемането на четирите законопроекта, свързани с членството ни в еврозоната, трябва да постигнем и критерия за инфлацията, както и да бъде поддържана перспектива в периода 2023-2026 г. на ниво планиране на дефицита по консолидираната фискална програма в размер на три процента.

Било е договорено България да подаде конвергентен доклад, когато изпълни поетите ангажименти и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в следващото Народно събрание. Трябва да бъдат направени и промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната, обясни още министърът.

Всъщност влизането на България в еврозоната е отложено за 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година, допълни Велкова. „Няма законово изискване влизането в еврото да е от януари, може да е първо число на друг месец… Възможна е и по-ранна дата, като например 1 юли 2024 г., възможна е и по-късна дата. Всички зависи от това дали ще изпълним критериите и кога ще ги изпълним“, обясни тя пред радиото и уточни: „При условие че сега в края на февруари не подаваме конвергентен доклад, срокът за присъединяване към еврозоната – от 1 януари 2024 г., не остава в сила“.

У нас тази новина беше приета по различен начин. Лидерът на партия „Демократична България“ обвини за неуспеха политическите си опоненти:

Основната причина България да не бъде приета в еврозоната на 1.1.2024 г. е коалиция „Трактора“.

За незапознатите, коалиция „Трактора“ е същото като Хартиената коалиция и коалиция „Магнитски“, но разширена с ВъZраждане и БГ възход – ГЕРБ, БСП, ДПС.

Коалиция „Трактора“ застана срещу предложенията на МФ, подкрепени от ДБ, ЕК, работодателските организации и саботира приемането на текстове, които щяха да ни отворят пътя към еврозоната сега.

Коалицията за истинско европейско бъдеще на България е ПП-ДБ. Всичко друго е имитация. По делата им ще ги познаете.

Известният с консервативните си възгледи политически анализатор Кристиян Шкварек написа не по-малко емоционален коментар, но със задоволство от този развой на събитията:

Официално се отлага влизането на България в Еврозоната.

Това е пътят на държавите като Полша, Унгария и Чехия, които се опитват да запазят поне частица суверенност. Когато Брюксел ползва всеки възможен инструмент да ти наложи лудостите на текущата идеологическа линия, да им дадеш още един инструмент за това под формата на валутната си политика е просто недалновидно.

Затова дори атлантически, антируски крепости като Полша отказват да предадат и този инструмент в ръцете на еврократите.

Разбийте либералния монопол над Европа, прекратете самоубийствените политики от върха на ЕС, и тогава настоявайте народите да ви се доверят с още прехвърлени правомощия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече